Το Tensilon test χρησιμοποιεί το φάρμακο Tensilon (edrophonium) για να βοηθήσει τον τον γιατρό να διαγνώσει τη μυασθένεια gravis. 
Το Tensilon αποτρέπει την διάσπαση της χημικής ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνει τα νευρικά κύτταρα για να τονώσει τους μυς σας.
Τα άτομα με χρόνια νόσο myasthenia gravis δεν έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις στην ακετυλοχολίνη. Τα αντισώματα προσβάλλουν τους υποδοχείς ακετυλοχολίνης τους. Αυτό εμποδίζει τους μυς να διεγερθούν και ταυτόχρονα τους «κουράζει»
Ένα άτομο θεωρείται ότι αντιδρά θετικά στο test για μυασθένεια gravis εάν οι μύες του γίνονται ισχυρότεροι μετά από ένεση με Tensilon.
Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει τη δοκιμή Tensilon εάν υποψιάζεται ότι έχετε μυασθένεια gravis. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί, μπορεί επίσης να εκτελέσετε τη δοκιμή για να παρακολουθήσετε τη δόση του Tensilon ή άλλου φαρμάκου παρόμοιου τύπου, που ονομάζεται αντιχολινεστεράση. Τα φάρμακα κατά της αντιχολινεστεράσης λειτουργούν με την πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης σε άτομα με σοβαρή μυασθένεια.
Οι αναπνοές και οι εξαιρετικά αδύναμοι μύες είναι συμπτώματα που επιβεβαιωθεί  μυασθένεια ή ότι έχετε λάβει υπερβολική δόση του φαρμάκου. Η δοκιμή Tensilon βοηθάει το γιατρό σας να καθορίσει τη σωστή θεραπεία.

Διαδικασία

Πριν από τη δοκιμή, ο γιατρός σας μπορεί να θέσει περιορισμούς στη διατροφή ή να σας πει να διακόψετε τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων. Αφήστε το γιατρό σας να γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων. Ορισμένες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας.
Η δοκιμή θα ξεκινήσει με μια ενδοφλέβια (IV) βελόνα τοποθετημένη στο χέρι σας. Στη συνέχεια θα διοχετευθεί μια μικρή ποσότητα Tensilon. Το στομάχι σας μπορεί να αισθάνεται αναστατωμένο ή ο καρδιακός σας ρυθμό να αυξάνεται από το φάρμακο. Ανάλογα με τον λόγο της χορήγησης της δοκιμής, η υπόλοιπη διαδικασία θα συνεχιστεί με διάφορους τρόπους.

Για διάγνωση μυασθένειας gravis

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε βαρεία μυασθένεια, θα σας πει να κάνετε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση για να ελέγξετε τους μυς σας. Αυτή η κίνηση μπορεί να είναι:
·                       σηκωθείτε και κατεβαίνετε από την καρέκλα σας
·                       κρατώντας τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι μέχρι να κουραστούν
·                       μετρώντας ανάποδα από 100 έως ότου η φωνή σας αρχίσει να εξασθενεί
Κάθε φορά που κουράζεστε, θα σας δώσουν μια άλλη δόση του Tensilon. Μπορείτε να πάρετε 3 ή 4 δόσεις του φαρμάκου. Ο γιατρός σας θα παρατηρήσει εάν η δόση αναζωογονεί τη δύναμή σας κάθε φορά. 
Εάν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να διαγνωστεί η μυασθένεια gravis. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χορηγήσει άλλο φάρμακο αντιχολινεστεράσης, που ονομάζεται neostigmine (Prostigmin), για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Αποτελέσματα της δοκιμής Tensilon

Ο γιατρός σας θα πρέπει να μπορεί να σας πει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αμέσως. Είναι πιθανό να ακολουθήσετε μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή με αντιχολινεστεράση, εάν διαγνωστεί μυασθένεια gravis. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση.




Δημοσίευση σχολίου