ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΣΕ, ROSCO, ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  


Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργικός εξάδελφος και Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, κατά την οποία είχε συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής υποδομών της Gazprom Λεονίντ Τσουγκουνόφ. Σύμφωνα με πληροφόρηση της ελληνικής πλευράς συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο πλευρών με έμφαση στην προώθηση του Νοτίου Eυρωπαϊκού Αγωγού(Αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου), έργο για το οποίο, πάντα κατά την πληροφόρηση της ελληνικής πλευράς, υπάρχει αμοιβαία προσήλωσηκαι θέληση για την υλοποίηση.  
Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, χαρακτήριζαν ως εντελώς περίεργες τις επαφές στη Μόσχα και ακόμα πιοπερίεργη την ελληνική πληροφόρηση, την οποία χαρακτήριζαν ως φτηνό άλλοθι της ελληνική κυβέρνησης απέναντι στην πλήρη παράδοση της ενεργειακής της πολιτικής στις ΗΠΑ και τα ιδιωτικά συμφέροντα.  
Οι ίδιοι κύκλοι μας έλεγαν ότι η πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα απευθύνετο στον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Παν. Σκουρλέτη. Αντί του Παν. Σκορλέτη, εστάλη στη Μόσχα ο ''αναρμόδιος'' και καθόλου ομοιόβαθμος με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας, Γ. Τσίπρας, εκτός και αν τα θέματα των αγωγών έχουν περιέλθει στο Υπ. Εξωτερικών(!), έτσι όπως διακαώς επιθυμούν οι κυρίαρχοιαντιδραστικοί κύκλοι της Δύσης, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Παν. Σκουρλέτης τις ίδιες μέρες που ο πρωθυπουργικός εξάδελφος ήταν στην Μόσχα, συναντάτο συμπτωματικά στην Αθήνα με τον υπεύθυνο ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ Άμος Χοχστάϊν. Και συναντήθηκαν για να εξυμνήσουν από κοινού τη στρατηγική σημασία του υπό αμερικάνικη προστασία διαδριατικού αγωγού TAP, ο οποίος θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος με αζέρικο φυσικό αέριο καθώς και του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού IGB που θα συνδέει τον TAP από την Κομοτηνή με τη Βουλγαρία. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Παν. Σκουρλέτης δεν έκανε δημοσίως καμιά αναφορά στον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου, όπως δεν έκανε δημοσίως καμιά αναφορά σε αυτόν τον αγωγό και ο Αλ. Τσίπραςστις συναντήσεις του στις ΗΠΑ, όπου συζήτησε, ιδιαίτερα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, διεξοδικά τα ενεργειακά θέματα.  
Πολιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ενεργειακές εξελίξεις τόνιζαν ότι το ταξίδι του πρωθυπουργικού εξαδέλφου στη Μόσχα ήταν περισσότερο για ''ξεκάρφωμα'' και για να ρίξειστάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, προκειμένου να δικαιολογηθεί η στροφή 180 μοιρώντης στρατηγικής ενεργειακής πολιτικής (και όχι μόνο) της χώρας και η πρόσδεση της στο άρμα των ΗΠΑ.  
Πρόσθεταν, ακόμα, ότι από την επίσκεψη Γ. Τσίπρα στη Μόσχα δεν βγήκε απολύτως τίποτα, ότι η πληροφόρηση που δίνει η ελληνική πλευρά για δήθεν προσήλωση στο έργο του ''ρώσικου'' αγωγούκαι στα μέτρα για την υλοποίηση του είναι παραπλανητική και ότι στην ουσία όλες οι διαδικασίες του έργου έχουν παγώσει από τότε που έφυγε από το Υπουργείο Ενέργειας ο Παναγ. Λαφαζάνης.  
Η κυβέρνηση προβάλλει στους Ρώσους ως επιχείρημα για το πάγωμα, στην ουσία εγκατάλειψη του έργου, το οποίο είναι ιδιαιτέρως και πολλαπλώς συμφέρον για την χώρα μας, το ότι συναντά δυσκολίες και δεν προχωρά ο αγωγός στην Τουρκία.  
Το επιχείρημα, όμως, αυτό δεν ευσταθεί, αφού η ελληνική και ρωσική πλευρά επί Λαφαζάνη, όπως μας τόνιζαν κύκλοι του Υπουργείου, είχαν από κοινού συμφωνήσει ότι η προώθηση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος θα έπρεπε να προχωρήσει, έτσι κι' αλλιώς, και θα μπορούσε να λειτουργήσει ωςατμομηχανή, πράγμα που είχε συμβεί, για το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων και την κάμψη των όποιων αντιστάσεων θα μπορούσαν να φέρουν τρίτες πλευρές.  
Η Ρώσικη πλευρά φέρεται βαθιά δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, τις οποίες βλέπει να κατακρημνίζονται εξαιτίας της πρόσδεσης της χώρας, με τη μορφή περιφραγμένουοικοπέδου, στον ευρωαμερικανικό άξονα. Είναι εντυπωσιακό ότι η ελληνική πλευρά ακόμα και στον τομέα των απαράδεκτων ιδιωτικοποιήσεων, διαμήνυσε με τον δικό της τρόπο, ότι οι ρώσικεςπροσφορές για την εξαγορά του ΟΣΕ, της Rosco και του Λιμένα Θεσσαλονίκης, δεν είναιευπρόσδεκτες και δεν θα έχουν καμιά τύχη, αφού η Ελλάδα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, απόλυτα προσκολλημένη στις ''συμμαχικές'' της υποχρεώσεις. Κατόπιν τούτων, η Ρωσία απέσυρε τις προηγούμενες μέρες κάθε συμμετοχή που είχε υποβάλλει για τους διαγωνισμούς εκποιήσεων των εν λόγω εταιρειών, ώστε η εξαγορά να μείνει αποκλειστικά Δυτική υπόθεση και μάλιστα στημένη.  
ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου!    
"Πηγή:iskra.gr"


Δημοσίευση σχολίου