Ουάσιγκτον και Μόσχα φαίνεται ότι θα ενώσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, κατά του Ισλαμικού κράτους.

 

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Debka του Ισραήλ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε ακόμη.

Σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο υπουργός των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε ευκαιριακές επιθέσεις κατά του ISIS, ούτε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις από αέρα ή αναλαμβάνοντας άμεση δράση στο έδαφος.



Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν μικρές μονάδες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία και "ειδικών συμβούλων" στο Ιράκ.

Άμεση ανάγκη στο Ιράκ είναι η ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι την οποία ο ISIS κατέλαβε τον Μάιο ενώ για την Συρία ο Κάρτερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεργαστούν με τις δυνάμεις των κουρδικών των πολιτοφυλακών PYD-YPG.


Κατά την ακρόαση της Γερουσίας, ο Κάρτερ ανέφερε την επιχείρηση διάσωσης της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο Ιράκ κοντά στο Κιρκούκ, στο οποίο η αμερικανική ομάδα καταδρομών Delta και η κουρδική Peshmerga (ειδικές δυνάμεις) εισέβαλαν σε φυλακή που ήταν στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους και απελευθέρωσε δεκάδες Κούρδους κρατουμένους.

Αφού τελείωσε, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ο στρατός αναμένει «περισσότερες επιδρομές αυτού του είδους."


Σε αυτή η κοινή ΗΠΑ-κουρδική επιδρομή η Τουρκία αντέδρασε καθώς βλέπει να αναπτύσσονται στα σύνορά της δυνάμεις κούρδων οι οποίες θα αποτελούν μόνιμη απειλή για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, και προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει την συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων που δημιουργείται λόγω του κοινού μετώπου κατά του ISIS

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να έχει τελικά ταχθεί υπέρ μιας συνδυασμένης λειτουργίας με τις κουρδικές δυνάμεις, ακόμη και εις βάρος των δεσμών της με την Άγκυρα.


Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Μόσχα έχουν σχολιάσει ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία τους εναντίον του ISIS, αλλά όλα δείχνουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να θέσω χερσαίες δυνάμεις στη Συρία," υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα θα περιοριστεί στις αεροπορικές επιδρομές.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ την Τρίτη αναφέρεται ρητά σε «... άμεση δράση στο έδαφος» καθώς και «σε παροχή ικανής υποστήριξης στους εταίρους μας για επιθέσεις εναντίον ISIL."


























Δημοσίευση σχολίου