Φεύγει από την Κίνα, απολύει προσωπικό για να καλύψει τα σκάνδαλα
και να πληρώσει τα πρόστιμα. Αναπόφευκτη νέα ΑΜΚ της τάξης των 5 δισ.

Να μαζέψει τα… ασυμάζευτα προσπαθεί ο νέος CEO της Deutsche Bank, John Cryan, ο οποίος ανακοίνωσε πρόγραμμα λειτουργικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απόλυση 35,000 εργαζομένων και την αποεπένδυση από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα. Οι πρωτοβουλίες του νέου επικεφαλής ακολουθούν τα τεράστια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το 2015 στην τράπεζα για παράβαση διαδικασιών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor καθώς και λόγω της μαύρης τρύπας των 35 τρισ.(!) στα Παράγωγα.
Η κουλτούρα όμως της γερμανικής τράπεζας παραμένει βαθιά ποτισμένη από πρακτικές εκτός ορίων, δεδομένου ότι εκτός από την παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία Deutsche Bank έσπασε το εμπάργκο των δυτικών χωρών στη Συρία και το Ιράν.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα είναι το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο εμφάνισε καθαρές ζημίες – ρεκόρ ύψους 6 δισ., ενώ οι εκθέσεις των αναλυτών σκιαγραφούν μια… ωρολογιακή βόμβα.
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε η πώληση του 20% που διαθέτει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia έναντι 3,7 δισ. ευρώ. 
Την απόφαση έλαβε ο νέος CEO της γερμανικής τράπεζας John Cryan, καθώς τα νέα ποιοτικά standards και οι αυστηρότεροι κανονισμοί που διέπουν το ρίσκο και τον τρόπο διαμόρφωσης των ιδίων κεφαλαίων οδηγούν τη διοίκηση στην αναζήτηση ρευστότητας.
Ωστόσο ακόμα και με επιτυχία να ολοκληρωθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης η τράπεζα θεωρείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κεφαλαική τρύπα και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 5-7 δισ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να την ανακοινώσει τώρα, αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στα πλαίσια προληπτικών μέτρων.
Βρώμικες business και πρόστιμα
Παράλληλα όμως διαπιστώνονται και τεράστια διοικητικά ατοπήματα, ξεκινώντας από το σκάνδαλο με τα Παράγωγα, την εξαπάτηση των αρχών με τους δείκτες ρίσκου και δανειακές μόχλευσης και τις παραπλανητικές δηλώσεις διαθεσίμων.
Αν και η Deutsche Bank διαθέτει δείκτη Core Tier 1 στο 11,5%, εν τούτοις η μεγάλη μόχλευση στα ίδια κεφάλαια και η αύξηση του επενδυτικού και του country risk στην Κίνα δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. 
Μόνο από την εσωτερική έρευνα για τις δραστηριότητες στη Ρωσία η Deutsche Bank διαπίστωσε συνολικά ύποπτες κινήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ, έναντι 6 δισ. που είχαν εντοπίσει οι αμερικανικές αρχές. 
Στις 4 Νοεμβρίου οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 258 εκατ. δολαρίων  στη Deutsche Bank για παραβίαση των κυρώσεων και τη διενέργεια συναλλαγών με τη Συρία και το Ιράν.
Νωρίτερα, το 2015, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Fed της Νέας Υόρκης και η βρετανική FSB επέβαλαν πρόστιμο 2,5 δισ. στη Deutsche Bank για το σκάνδαλο των της χειραγώγησης του Libor. 
Σήμερα ανακοινώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές και η υπαγωγή της χρηματιστηριακής θυγατρικής της Deutsche Bank στην Ιαπωνία σε διαδικασία προστίμου για insider trading. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ διετίας η τράπεζα είχε τιμωρηθεί στην Ιαπωνία για υπερβολικές δαπάνες για τη «διασκέδαση» των πελατών.
Οι ισολογισμοί της γερμανικής τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007. Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 30 τρισ. περίπου.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι σκελετοί στον ισολογισμό
Συνταρακτικές ήταν οι αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί το Bloomberg για τον τρόπο που «μαγειρεύει» τον ισολογισμό της η Deutsche Bank. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η γερμανική τράπεζα επί χρόνια κατάφερε να «κρύψει» από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 395,5 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του χαρτοφυλακίου της) μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες. Μεταξύ αυτών είναι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, η Banco do Brasil, η Dexia (μάλιστα λίγες εβδομάδες προτού αυτή χρεοκοπήσει).
Με τις συμφωνίες αυτές η Deutsche Bank κατάφερνε να μην καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιό της οι κίνδυνοι που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζει καλύτερη εικόνα ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών ως προς συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στοιχήματα με CDS
Η Deutsche Bank είχε δημιουργήσει και μοχλευμένα προϊόντα, τα οποία έδιναν στους επενδυτές την επιλογή να «φύγουν» αν η επένδυση αποτύχει, πράγμα που έκαναν αφήνοντας την εκδότρια τράπεζα να καλύψει τις θέσεις τους. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δεν είναι καινούργιες. Την Deutsche Bank έχουν «καρφώσει» στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της αμερικανικής Γερουσίας (SEC) τρεις διαφορετικοί μάρτυρες -insiders, πρώην υπάλληλοί της Deutsche Bank- από το 2011.
Χαρτοφυλάκιο με offshore
Επίσης το όνομα της Deutsche Bank έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τη φυγάδευση κεφαλαίων σε off shore κέντρα. Γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Süddeutsche Zeitung αποκάλυψαν πριν δύο χρόνια ότι μόνο από ένα κέντρο υπεράκτιας τραπεζικής, τη Σιγκαπούρη, η Deutsche Bank μέσω του υποκαταστήματός της εκεί έστησε περισσότερες από 300 εταιρείες σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι πιο πολλές στις Παρθένους Νήσους.
Ζημιές ρεκόρ
Σημειώνεται πως στο γ’ τρίμηνο του 2015 η Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρές ζημίες – ρεκόρ ύψους 6 δισ. ευρώ. Επίσης, γνωστοποίησε πως έχει «βάλει στην άκρη» 4,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους νομικών αντιδικιών, ποσό αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στην περικοπή συνολικά 35.000 θέσεων εργασίας και θα σταματήσει τη λειτουργία της σε δέκα χώρες. Συγκεκριμένα, θα περικοπούν 9.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, άλλες 6.000 θέσεις συμβασιούχων καθώς και άλλες 20.000 θέσεις, τα τρία τέταρτα των οποίων από την μονάδα διανικής της Postbank.
Η διοίκηση θα «θυσιάσει» τα μερίσματα του 2015 και 2016 στην προσπάθεια να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας και να «μπουν στην άκρη» χρήματα για να πληρωθούν οι... αμαρτίες του παρελθόντος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, John Cryan, πιέζεται για ανατροπές στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει ακριβές αντιδικίες για σκάνδαλα του παρελθόντος, αλλά και τις επιπτώσεις των αναταράξεων στις ασιατικές αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μείωση της αποτίμησής της σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι άλλων τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1952 -όταν η τράπεζα επανιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο-, που η Deutsche Bank δεν θα διανείμει μέρισμα.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ και της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ


Δημοσίευση σχολίου