Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Ισορροπία του Νash» και περιεργάζεται ζητήματα τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας κείμενα σχετικά με τη 17 Νοέμβρη, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο που συνέγραψε ο Σάββας Ξηρός για όσα συνέβησαν μετά από τη σύλληψή του.



«Έκρηξη» αντιδράσεων, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, μεταξύ επωνύμων και ανωνύμων προκαλεί η έμμεση επανεμφάνιση του Σάββα Ξηρού στο προσκήνιο, αυτή τη φορά λόγω μιας παράστασης που βασίζεται εν μέρει σε βιβλίο του και κυρίως επειδή το επίμαχο έργο ανεβαίνει στο κρατικό Εθνικό Θέατρο.

Εκρηκτικός όμως ήταν εξ αρχής ο συνδυασμός που επέλεξε η σκηνοθέτης και δραματουργός, Πηγή Δημητρακοπούλου: Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Ισορροπία του Νash» και περιεργάζεται ζητήματα τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας κείμενα σχετικά με τη 17 Νοέμβρη, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο που συνέγραψε ο Σάββας Ξηρός για όσα συνέβησαν μετά από τη σύλληψή του, το «Η Μέρα Εκείνη - 1560 ώρες στην εντατική - Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο». 

Δηλαδή, από τη μία Βαρουφάκης -εφόσον ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ έχει υποδείξει τον νομπελίστα μαθηματικό John Nash ως πνευματικό του οδηγό, μέντορα στην Θεωρία των Παιγνίων κ.ο.κ. Και από την άλλη Σάββας Ξηρός, ο μοιραίος άνθρωπος, τόσο για τα θύματα των τρομοκρατικών του επιθέσεων, όσο και για την ίδια τη 17Ν. 


Ανάμεσα στους πρώτους που εκδήλωσαν την ευθεία αντίθεσή τους με το ανέβασμα της «Ισορροπίας του Nash» από το Νο.1 κρατικό θέατρο της χώρας ήταν η Ντόρα και ο Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι και κατήγγειλαν αμέσως μια συγκεκριμένη και συστηματική προσπάθεια εξαγνισμού ενός καταδικασμένου σε πεντάκις ισόβια και 25 επιπλέον χρόνια κάθειρξης, σαν δολοφόνος. Η κυρία Μπακογιάννη έγραψε στο twitter «Ο κ. Ξηρός δήλωσε ότι ξεχρέωσε. Θα φέρει πίσω και τους πατεράδες των παιδιών μας;» και στο facebook«Καταδικασμένος ως κατά συρροή δολοφόνος από την ελληνική δικαιοσύνη, θεατρικός συγγραφέας με τα χρήματα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού, τι άλλο θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξαγνίσει τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό;»

Ο Σάββας προβλέπει επιτυχία

Η «Ισορροπία του Nash» έγινε αφορμή για έναν νέο γύρο συνεντεύξεων με τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, δήλωσε ότι «το αν το περίμενα [σσ: να ανέβει το βιβλίο του στο Εθνικό] είναι άλλο θέμα. Δηλαδή, ποιος το περίμενε; Το ζήτημα είναι ότι, επειδή το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και είναι γραμμένο με την ψυχή, έχει δύναμη να βγει ακόμα και πάνω στη σκηνή».
Ο Σάββας Ξηρός σημείωσε επίσης ότι «το βιβλίο αυτό παρουσιάζει όχι ένα δικό μου έγκλημα, αλλά ένα έγκλημα της Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχει πουθενά εκθειασμός των πράξεων της οργάνωσης. Παρουσιάζει τη συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού από τη στιγμή που πιάνει κι έχει στα χέρια του κάποιον.
Ο Ξηρός καταλήγει με τη φράση που εξόργισε την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως «ό,τι έχω κάνει το έχω ξεχρεώσει.
Από εκεί και πέρα, το βιβλίο το έγραψα και το άφησα να ταξιδέψει.
Δεν έκανα καμία προσπάθεια να το δώσω σε εμπόρους». 

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου