Το Δίκτυο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ δημοσίευσε τον Δείκτη παγκόσμιας ευτυχίας για το 2016 (World Happiness Index), μια μελέτη που εξετάζει τη διασύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και την ανάπτυξη σε ετήσια βάση (και ενθαρρύνει εκείνους που χαράσσουν πολιτικές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευτυχία).
Οι άνθρωποι αξιολόγησαν την ποιότητα της ζωής τους σε μια κλίμακα από 0 έως το 10, ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δεδομένα από έξι τομείς – το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, την κοινωνική υποστήριξη, την εμπιστοσύνη, την αντίληψη της ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων και τη γενναιοδωρία.
Όμως, γιατί αυτές οι χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.
Για να μην ξεχνιόμαστε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση.

10. Σουηδία


Η Σουηδία έχει υποχωρήσει 2 θέσεις από την κατάταξη του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο top 10. Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκεται εδώ.
Μεταξύ άλλων, η εισαγωγή 6ώρου εργασίας, η αμειβόμενη άδεια μητρότητας και πατρότητας καθώς και η δωρεάν ημερήσια φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, σημαίνει ότι οι Σουηδοί έχουν τελειοποιήσει την ισορροπία εργασίας - προσωπικής ζωής.
Και το αίσθημα της παραγωγικότητας και της ασφάλειας οδηγεί σε... μεγάλα χαμόγελα.

9. Αυστραλία


Εκτός από μια πολύ καλή ισορροπία εργασίας – ζωής, κάτι που μειώνει τα επίπεδα του άγχους, οι Αυστραλοί έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο (83 έτη).
Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποδίδει μεγάλη έμφαση στη σωματική δραστηριότητα από πολύ μικρή ηλικία.

8. Νέα Ζηλανδία



Η Νέα Ζηλανδία οφείλει αυτή τη θέση στην κοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της, κάτι το οποίο η έκθεση περιγράφει ως το «να ξέρεις ότι μπορείς να υπολογίζεις σε κάποιον όταν έχει πρόβλημα» - που με τη σειρά της οδηγεί σε έναν πιο ευτυχισμένο λαό.
Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της με τις παραλίες, τα αμπέλια και τα υπέροχα βουνά, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

7. Ολλανδία



Η Ολλανδία με τα μαγευτικά χωριά της, κατατάσσεται επίσης ως κορυφαία στη λίστα με την «τυπική απόκλιση της ευτυχίας». Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν υπάρχει διαφορά στην ικανοποίηση που νιώθουν οι λιγότερο και οι περισσότερο ευτυχισμένοι κάτοικοι της χώρας.
Ετσι, ενώ μπορεί να μην είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο, κατά μέσο όρο οι κάτοικοί της είναι αρκετά ικανοποιημένοι. Προφανώς, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

6. Καναδάς



Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να μετακομίζουν (εκτός από τις επερχόμενες εκλογές).
Η κατάκτηση της 6ης θέσης απο τον Καναδά είναι η απόδειξη του ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, αφού «χτυπά» τους γείτονές του αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10.000 δολάρια χαμηλότερο. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση).

5. Φινλανδία


Η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο, έχοντας περιστασιακά ηττηθεί μόνο από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Μεγάλο μέρος αυτής της εκπαιδευτικής επιτυχίας προέρχεται από τον μεγάλο σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απαιτείται να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο (οι σπουδές χρηματοδοτούνται από το κράτος) και το γεγονός ότι το παιδαγωγικό της σύστημα εστιάζει λιγότερο στην ποσοτική και περισσότερο στη βιωματική μάθηση και τις ίσες ευκαιρίες.
Τελειώσατε το σχολείο και δεν βρίσκετε δουλειά; Μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση θα σας χρηματοδοτήσει μέχρι να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

4. Νορβηγία


Από όλες τις χώρες σε αυτή τη λίστα, η Νορβηγία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα όντως μετράνε. Αλλά όπως έδειξε ο ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, δίνοντας στη Νορβηγία την πρώτη θέση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν μια χώρα ιδανική, και τους ανθρώπους της τόσο ευτυχισμένους.
Ο συνδυασμός ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού συστήματος πρόνοιας και μιας ακμάζουσας οικονομίας βασισμένης στην υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων της, σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, και τα συναισθήματα της κοινωνικής υποστήριξης, της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και της οικονομικής ευημερίας, συμβάλλουν δραματικά στη συνολική ευτυχία.

3. Η Ισλανδία


Η Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας έχει αφιερώσει πολύ χρόνο περιγράφοντας την Ισλανδία, καθώς πολλοί αναγνώστες δεν θα περίμεναν να τη συναντήσουν ως την τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ειδικά μετά την οικονομική της κατάρρευση, μετά το 2007.
Όμως, η έκθεση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα με την οποία η Ισλανδία αντιμετώπισε την κρίση, και το υψηλό επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης: Οι περισσότεροι Ισλανδοί μίλησαν για ένα σύστημα υποστήριξης από φίλους και οικογένεια στο οποίο βασίστηκαν όταν η οικονομία άρχισε να βουλιάζει, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο μέρος στο υψηλό επίπεδο ευτυχίας της χώρας.
Αυτό και το γεγονός ότι η πανέμορφη αυτή χώρα μοιάζει βγαλμένη από άλλο πλανήτη.

2. Η Ελβετία


Από το πόσες ημέρες διακοπών έχουν οι εργαζόμενοι μέχρι το πόσους μετανάστες θα πρέπει να επιτρέπονται στη χώρα, η Ελβετία είναι μια χώρα όπου τα πάντα είναι στη δικαιοδοσία του λαού, ο οποίος μάλιστα ενδέχεται να ψηφίσει σε δημοψηφίσματα (σε τοπικό επίπεδο) πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο.
Αυτό το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας σημαίνει ότι οι Ελβετοί πολίτες αισθάνονται μια απαράμιλλη αίσθηση συμμετοχής στο μέλλον της χώρας τους, από τις πιο σημαντικές αποφάσεις ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι το κατά πόσον ένα νέο φανάρι θα πρέπει να εγκατασταθεί στη γειτονιά τους.
Οι Ελβετοί είναι γνωστοί ως υπερόπτες και ίσως αυτό είναι απωθητικό για όσους επισκέπτονται τη χώρα για πρώτη φορά, αλλά υπάρχει ένας ισχυρός κοινωνικός ιστός που βασίζεται στο ότι κάθε γνώμη μετράει.
Αυτο μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί δύο από τις μεγάλες πόλεις της, η Ζυρίχη και η Γενεύη, βρέθηκαν στην κατάταξη των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Η Δανία η πρώτη των πρώτων.



Η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, επειδή συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε όλες τις μετρήσεις που αφορούν το προσδόκιμο ζωής, το εισόδημα, την εκπαίδευση, αλλά είναι επίσης μια χώρα εξαιρετικά προσηλωμένη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (το 2014 το 39,1% της ενέργειας ήταν αιολική).
Οντας η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα του κόσμου και διαθέτοντας μια ακτογραμμή που κάποιος θα χρειαζόταν όλη του τη ζωή για να εξερευνήσει, η ευτυχία της χώρας αυτής οφείλεται εν μέρει στον σεβασμό της για τον πλανήτη.
Παράλληλα, παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, η οικονομική ασφάλεια, η ελευθερία, η κοινωνική ζωή των πολιτών και η ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, έχουν μεγάλη βαρύτητα.
Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από όλη αυτή την έκθεση είναι το εξής: Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να αγχώνεστε για το πόσο ευχαριστημένοι είστε και να πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο, όπως οι Δανοί.



Δημοσίευση σχολίου