Επανεξέταση των σχέσεων με το Ισλάμ, αναστολή της ξένης χρηματοδότησης για την κατασκευή τεμένων σε γαλλικό έδαφος και συντριβή του "εχθρού" στο εξωτερικό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που έθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls, σε συνέντευξή του στη "Le Monde".
"Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο", επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό", είπε, ξεκαθαρίζοντας πως "η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο".
Ο Valls απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Nicolas Sarkozy, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αδράνεια.
"Ο Nicolas Sarkozy έχει χάσει την υπομονή του", τόνισε και πρόσθεσε: "Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους σε στρατόπεδα. Ό,τι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη".
Για τον Γάλλο πρωθυπουργό, "η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι το έργο μιας γενιάς" και πρέπει να υπάρξουν προγράμματα "πρόληψης και προγράμματα "αντι-ριζοσπαστικοποίησης".
Ο Valls πιστεύει επίσης ότι "απαιτείται μια επανεξέταση της σχέσης της Γαλλίας με το Ισλάμ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί."
Παράλληλα, ο M. Valls παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης στην παρακολούθηση ενός εκ των δραστών της Νορμανδίας. 
Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια "αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε", δήλωσε.
"Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών", υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις "την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια".
Ο ένας από τους τζιχαντιστές δράστες, ο 19χρονος Γάλλος Αντέλ Κερμίς είχε φυλακιστεί για περίπου δέκα μήνες εν αναμονή της δίκη του γιατί είχε επιχειρήσει δύο φορές πέρυσι να μεταβεί στη Συρία. Είχε βγει από τη φυλακή τον Μάρτιο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση μάταια για την αποφυλάκισή του υπό όρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου