'Ελληνες και Τούρκοι είναι πιο κοντά απ' ό,τι φαίνεται. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής'.

Από τα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα, μιλούν στο 'Εθνος της Κυριακής' μέσω του συνηγόρου τους Ομήρου Ζέλιου. Εχουν ήδη περάσει από δίκη, με αντίθετες αποφάσεις για την έκδοσή τους, και τώρα βρίσκονται σε αναμονή της τελικής κρίσης από τον Αρειο Πάγο.
 Ήρθαν στην Ελλάδα γιατί, όπως λένε, αυτή η χώρα σέβεται τη Δημοκρατία. Αρνούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνουν οπαδοί του Κεμαλισμού και ζητούν από την ελληνική δικαιοσύνη να μην τους εκδώσει στην Τουρκία, γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. 'Είμαστε το σύμβολο της τιμωρίας' καταλήγουν.
Συνέντευξη στο "Έθνος"
Γιατί πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε αυτές τις κατηγορίες; Το καθεστώς σάς διώκει γιατί πιστεύει ότι είστε αντιφρονούντες;
Είμαστε στρατιωτικοί, ανατραφήκαμε με τις κοσμικές, μοντέρνες, δημοκρατικές και κεμαλικές διδαχές. Ποτέ δεν ανήκαμε σε κάποια θρησκευτική ή ιδεολογική οργάνωση. Δεν διαπράξαμε ποτέ κανένα έγκλημα, δεν έχουμε ποτέ περάσει με "κόκκινο". Εχουμε εκπαιδευτεί σε διάφορες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όλοι έχουμε πτυχία και κάποιοι από εμάς και μεταπτυχιακά.
Γιατί επιλέξατε να έρθετε στην Ελλάδα και όχι σε κάποια άλλη χώρα;
Ηταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεχόμασταν πυρά εκείνη τη νύχτα, το ελικόπτερό μας δέχθηκε 12 σφαίρες. Είχαμε καύσιμα μόνο για μιάμιση ώρα πτήσης. Η μόνες μας επιλογές ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί πιστεύαμε ότι θα είχαμε καλύτερη μεταχείριση, γιατί σε αυτήν τη χώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται. Εδώ θα είχαμε μία δίκαιη δίκη βασισμένη σε ευρωπαϊκές αξίες.
Πώς σας αντιμετώπισαν οι Αρχές στην Ελλάδα;
Από την πρώτη στιγμή που προσγειωθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη οι ελληνικές Αρχές μάς επέδειξαν σεβασμό και μας μεταχειρίστηκαν πολύ καλά. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Αντιληφθήκαμε ότι είμαστε πιο κοντά απ' ό,τι φαίνεται.
Πώς βλέπετε τις τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από το Αιγαίο;
Για να είμαστε ειλικρινείς, η δική μας περίπτωση είναι τώρα το μόνο πράγμα που μας απασχολεί. Γιατί δεν σχετίζεται μόνο με τη δική μας ζωή, αλλά και με τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Θέλουμε να φτιάξουμε μία καινούργια ζωή μακριά από την πολιτική. Θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι πολιτική υπόθεση. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθούμε ως όργανα σε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Εάν βρισκόσασταν σήμερα μπροστά τους αρεοπαγίτες, τι θα τους λέγατε;
Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε αθώοι. Ηρθαμε εδώ γιατί εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως πιλότοι έρευνας και διάσωσης έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και για πρώτη φορά χρειαστήκαμε κάποιον να σώσει τις δικές μας.
Συμπεριφέρονται ως 'στρατιώτες'
Ενώπιον των δικαστηρίων οι 8 αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραξικόπημα. Δέχθηκαν, όπως λένε, ένα τηλεφώνημα που τους έδινε εντολή να απογειωθούν για να σώσουν τραυματίες μετά από τρομοκρατική ενέργεια.
Οταν πήγαν στο σημείο να παραλάβουν τους τραυματίες, δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία και 'σήκωσαν' εκ νέου το ελικόπτερο, κατευθυνόμενοι προς την ασιατική πλευρά της Τουρκίας. Εκεί προσπ'αθησαν να έρθουν σε επαφή με τον διοικητή τους για να μάθουν τι συμβαίνει. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ενημερώθηκαν για την απόπειρα πραξικοπήματος μέσω του Διαδικτύου και άρχισαν να φοβούνται, γιατί ήδη είχαν αρχίσει οι συλλήψεις στρατιωτικών. Αποφάσισαν να φύγουν, γιατί ήξεραν ότι θα είχαν την ίδια τύχη. Μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, επέλεξαν την Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.
Στο Ολυμπιακό Χωριό ζουν με στρατιωτική πειθαρχία. Δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, διαβάζουν και έρχονται σε επαφή με τους δικηγόρους τους. Οταν πηγαίνουν στα δικαστήρια δεν φορούν χειροπέδες. 'Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγουν;' ρωτάμε. 'Οχι, μας λένε κατηγορηματικά. Εάν τους πούμε να πάρουν το λεωφορείο από το κρατητήριο και να κατέβουν στο Εφετείο στις 12, θα το κάνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είναι στρατιώτες'. Ρωτάμε τους ίδιους για τις οικογένειές τους. Ανησυχούν. Εχουν αφήσει πίσω παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι γυναίκες τους έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, τις έχουν πετάξει έξω από τα σπίτια που έμεναν (σ.σ. στρατιωτικές κατοικίες), ενώ τους έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. 'Θέλουμε μία κανονική ζωή μακριά από πολιτικά παιχνίδια. Τίποτε άλλο'.
Ανώτερη Εισαγγελική πηγή

'Επιβάλλεται ενιαία κρίση λόγω των αντιφατικών αποφάσεων'

Το 'μαχαίρι' και το 'πεπόνι' έχει πια ο Αρειος Πάγος (Β τμήμα), ενώπιον του οποίου θα οδηγηθεί πια ενιαία η υπόθεση των 8 αξιωματικών. Ανώτερη εισαγγελική πηγή λέει στο 'Εθνος της Κυριακής' ότι η κρίση στον ανώτατο βαθμό είναι πλέον επιβεβλημένη μετά και τις αντιφατικές αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων. Και αυτό γιατί δύο εξ αυτών είχαν την άποψη ότι οι 5 δεν πρέπει να εκδοθούν, ενώ το τρίτο συμβούλιο εξέφρασε τη γνώμη ότι οι δύο εκζητούμενοι που είχε μπροστά του πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση σε βάρος των αποφάσεων περί μη παράδοσης, κρίνοντας ότι το συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη το άρθρο 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης εκδόσεως, το οποίο ορίζει ότι 'απόπειρα κατά της ζωής Αρχηγού Κράτους ή μέλους της οικογένειας αυτού δεν θεωρείται πολιτική παράβαση'.
Για τον εισαγγελικό λειτουργό οι πράξεις που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι τέλεσαν οι εκζητούμενοι είναι 'σοβαρά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και δεν συγκροτούν πολιτικά εγκλήματα, παρά το γεγονός ότι φέρονται διαπραχθείσες με πολιτικό στόχο, δεδομένου, ότι δι' αυτών πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα, διά του οποίου επιδιώχθηκε η ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκίας, η οποία έχει εκλεγεί από τον τουρκικό λαό... Η ποινική απαξία των πράξεων των ανωτέρω είναι ηυξημένη, εφόσον αυτές δεν συγκροτούν μεμονωμένα εγκλήματα αλλά ποινικά αδικήματα, τελεσθέντα κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής νομιμότητας'.
Η σκυτάλη στον Αρειο Πάγο

Οι εκζητούμενοι ωστόσο αρνούνται ότι επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη και ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Μαρμαρίδα, 700 χιλιόμετρα μακριά...

'Ο Αρειος Πάγος έχει παράδοση σεβασμού στις εκδόσεις', αναφέρει στο Εθνος ο καθηγητής Χρήστος Μυλωνόπουλος, ένας εκ των συνηγόρων των 8, αισιοδοξώντας για μία θετική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο.
'Τη διεθνή νομιμότητα δεν μπορείς να την επικαλείσαι κατά το δοκούν', σημειώνει ο δικηγόρος Ομηρος Ζέλιος, υποστηρίζοντας ότι ήρθε η στιγμή για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι υπέρμαχος των δυτικών αξιών.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Δημοσίευση σχολίου