Χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε σε πολύ γενικές γραμμές τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε.
• Η Βρετανία αποχωρεί από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και από την κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
• Θα επιδιώξει μια ιδιότυπη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθούν εκατέρωθεν εμπορικοί δασμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών.
• Προσανατολίζεται στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Κίνα, Ρωσία κλπ).
• Θα επιβάλει περιορισμό και έλεγχο του αριθμό των ανθρώπων από χώρες της Ε.Ε. που θα θελήσουν στο μέλλον να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία.
• Παράλληλα θα ζητήσει την αμοιβαία εξασφάλιση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη χώρα της και αντίστοιχα οι βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη.
• Θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το πιθανό κύμα φυγής επιχειρήσεων και τραπεζών προσφέροντας σε τωρινούς και νέους επενδυτές προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
• Θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην τεχνολογία, την επιστήμη και την έρευνα. 
Αδιαμφισβήτητα ο χρηματοοικονομικός τομέας, αιχμή του δόρατος για τη βρετανική οικονομία, θα επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit. Πιθανή μάλιστα αυτονομία της Σκωτίας θα στερήσει επίσης ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο του Εδιμβούργου. Η φυγή επενδυτών και επιχειρήσεων αναμένεται πάντως να μειωθεί δραστικά αν δημιουργηθεί φορολογικός παράδεισος.

Η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και των άλλων νομισμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών (εφόσον δεν επιβληθούν δασμοί με την Ε.Ε.). Από την άλλη μεριά όμως, τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι πιο ακριβά, οδηγώντας σε πιέσεις τιμών προς τα πάνω.
Ο περιορισμός της εισροής επιστημόνων από την Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την παραγωγικότητα, αφού σήμερα υπολογίζεται ότι συνεισφέρει ετησίως πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Ενδέχεται πάντως να ωφελήσει το εγχώριο εργατικό δυναμικό.
Σε περίπτωση που τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων αυξηθούν σημαντικά για τους ευρωπαίους φοιτητές, σίγουρα θα στρέψει κάποιους από αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση προς και από την Ε.Ε. αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2020, οπότε τελειώνουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Σε σχέση με την Ελλάδα, η υποτίμηση της λίρας αναμένεται να πλήξει τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Οι Έλληνες φοιτητές θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα δίδακτρα, ενώ η εγκατάσταση και η εύρεση εργασίας για όσους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία καθίσταται σαφώς δυσκολότερη. Αβεβαιότητα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, θα αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Γενικότερα το Brexit θα οδηγήσει τη Βρετανία σε κάποια οικονομική κάμψη, η οποία μένει να δούμε κατά πόσο θα αντιστραφεί με τις κινήσεις που θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση, δεδομένης πάντα της δυναμικής της οικονομίας της.
Σίγουρα όμως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί ένα πείραμα. Θα λειτουργήσει ως χρήσιμο παράδειγμα για όσες χώρες έχουν ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις και σκέπτονται κάποια στιγμή να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Ίσως λοιπόν είναι προάγγελος της εικόνας της Ευρώπης στο μέλλον, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει αξιοθαύμαστη συνοχή και σταθερότητα στα 60 χρόνια λειτουργίας της.
 Δημήτριος Γκιόκας


Δημοσίευση σχολίου