Ανατροπές στην διεθνή σκακιέρα φαίνεται να προμήνυε η πρώτη ημέρα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία, Κινέζος ηγέτης, όχι μόνο έδωσε το παρόν στο Νταβός, αλλά παρέδωσε μαθήματα εξωστρέφειας στους Δυτικούς. 



Λίγες ημέρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε «εμπορικούς πολέμους» και την ίδια ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έκανε λόγο για πολιτικές προστατευτισμού και επιβεβαίωνε την έξοδο της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση.
«Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να την διαγράψεις τελείως. Γι' αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε (σε αυτή) και να καθοδηγήσουμε την οικονομική παγκοσμιοποίηση, να μειώσουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις και να μοιράσουμε τα οφέλη της σε όλες τις χώρες», δήλωσε.
«Η επιβολή πολιτικών προστατευτισμού είναι σαν να κλειδώνεις τον εαυτό σου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ο άνεμος και η βροχή ίσως να μένουν έξω από αυτό, όμως το ίδιο συμβαίνει και με το φως και με τον (καθαρό) αέρα».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζιπίνγκ άφηνε αιχμές στον Ντόναλντ Τραμπ που έχει προαναγγείλει εμπορικές συγκρούσεις και μια λιγότερο «ανοιχτή» οικονομική πολιτική. Πράγματι, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο», όμως τα σχόλιά του δεν θα μπορούσαν παρά να αφορούν και την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του Τζιπίνγκ, η Μέι παρουσίαζε τις δώδεκα προτεραιότητές της για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες ήταν η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτή η αντίθεση θα ήταν αδιανόητη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο προστατευτισμός ήταν παραδοσιακά συνυφασμένος με την Ανατολή και το «άνοιγμα» προς μια παγκόσμια αγορά ανήκε στην Δύση.
Το ντεμπούτο της Κίνας στο Νταβός εντυπωσίασε τους πολιτικούς αναλυτές και τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, την στιγμή που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επέλεξαν να απουσιάσουν από το φετινό Φόρουμ, υπό τον φόβο ότι θα λάβουν το στίγμα του «ανθρώπου του Νταβός».

Ήδη μετά την νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο, δημοσιεύματα προανήγγειλαν το τέλος της Αμερικής όπως την ξέρουμε και την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμια υπερδύναμη. Το Brexit, αλλά και το εθνικιστικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, έχουν επίσης κάνει τους αναλυτές να φοβούνται ότι η Ένωση θα καταρρεύσει. 

Δημοσίευση σχολίου