Καθημερινά βρίσκονται στο εργαστήριο, ανάμεσα σε βιολογικά υλικά, χημικές ουσίες και μικροσκόπια προσπαθώντας να απαντήσουν με επιστημονικά δεδομένα σε ερωτήματα. Η Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, η Δρ.
Ελένη Ευθυμιάδου και η Δρ. Μαρία Μπραουδάκη είναι από εκείνες τις νέες, δυναμικές, Ελληνίδες που έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις και φαίνεται ότι δεν πτοούνται από τις δυσκολίες στον ανδροκρατούμενο κλάδο της επιστήμης. Συνεχίζουν με πάθος τη συνεισφορά τους στο ερευνητικό έργο, περνώντας τη μια μετά την άλλη τις πόρτες των πανεπιστημιακών αιθουσών και εργαστηρίων, αποδεικνύουν πόσα μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες αν τους δοθεί η ευκαιρία και αποτελούν πρότυπο για όλα τα νέα κορίτσια.
Για τους λόγους αυτούς τιμήθηκαν από τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στα φετινά βραβεία για τις ανερχόμενες γυναίκες επιστήμονες που υλοποιούν υποδειγματική έρευνα στην Ελλάδα με σημαντική επιστημονική αξία στο πεδίο των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.
Άλλωστε από το 2006 μέχρι το 2016, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν τιμήσει με τα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» που συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, συνολικά 26 νεαρές μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, ενθαρρύνοντας τις Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας.
Πρόκειται για ένα βραβείο που βρίσκει και τις τρεις επιστήμονες στην πιο δημιουργική αλλά και κομβική φάση της καριέρας τους. Στο σημείο εκείνο που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν το όραμά τους και ένα τέτοιο βραβείο είναι ικανό να τις οπλίσει με δύναμη στη διαρκή αναζήτηση λύσεων σε μεγάλα μυστήρια, σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
«Αν δεν υπάρχει σχετική βράβευση είναι δυσκολότερο για τα ΜΜΕ να προβάλλουν επιστημονικά θέματα. Μέσω του βραβείου όμως δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε δουλειά που είναι σημαντική τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και συγκινεί κόσμο. Μια φοιτήτρια μάλιστα μού είπε ότι τώρα έχει κάτι να ελπίζει. Και χαίρομαι να βλέπω την επόμενη γενιά να αποβάλλει την ηττοπάθεια που προκάλεσε η κρίση» λέει για τη βράβευσή της η κυρία Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η δρ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Είναι πολύ σημαντικό το βραβείο γιατί βρίσκομαι στην εκκίνηση της καριέρας μου και χρειάζομαι υποστήριξη για να στήσω το χώρο μου. Αγωνιζόμαστε σκληρά για να επιβιώσουμε στον χώρο της έρευνας, χρειαζόμαστε στήριξη και εξοπλισμό για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Παλεύουμε σκληρά και η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου είναι μεγάλη. Κάθε νίκη είναι δύναμη» αναφέρει η κυρία Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία.
«Εκτός από την ηθική ικανοποίηση που προσφέρει μέσω της αναγνώρισης των κόπων μιας πολυετούς και κοπιώδους προσπάθειας, ταυτόχρονα προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση για περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και έρευνα» τονίζει η κυρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δρ. Μαρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έρευνα γένους… θηλυκού – Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις
Τα στοιχεία για τις γυναίκες ερευνήτριες παγκοσμίως καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον επιστημονικό κλάδο, καθώς σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, το έλλειμμα της ισόρροπης σχέσης των φύλων αγγίζει το ένα τρίτο παγκοσμίως. Μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, είναι γένους θηλυκού. Ο κλάδος της επιστήμης είναι ανδροκρατούμενος και όπως τονίζουν οι τρεις βραβευμένες ερευνήτριες απαιτούνται θυσίες, αδιάκοπος αγώνας, πάθος και αφοσίωση για τη γυναικεία εισαγωγή και διάκριση στο χώρο.
«Η γυναίκα δεν διαφέρει από τον άνδρα στην επιστήμη. Ισότιμα και συνεργατικά προσπαθούμε για το καλό της κοινωνίας. Η οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση είναι θέμα φιλοσοφίας και καλλιέργειας. Η γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους και επιτυχώς τα καταφέρνει, δημιουργικό ον σε πολλαπλούς τομείς. Είναι η δημιουργικότητα και το ήθος που καθορίζει την αναγνώρισή της» σημειώνει η κυρία Ευθυμιάδου, ενώ η κυρία Δασύρα αναφέρει το παράδειγμα της Marie Curie και τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου της στη φυσική καθώς και την έρευνα της Vera Rubin στη σκοτεινή ύλη.
Επιμένουν… ελληνικά
Έχοντας ένα πλούσιο και σπουδαίο βιογραφικό, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί μένουν στην Ελλάδα της κρίσης και δεν «χτίζουν» την καριέρα τους με παροχές και διευκολύνσεις στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου. Εδώ έχω την οικογένειά μου, τους παιδικούς μου φίλους, τις αναμνήσεις και τα όνειρά μου. Επέλεξα να επιστρέψω στη χώρα μου μετά τις σπουδές στο εξωτερικό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξαναέφευγα. Η έρευνα απαιτεί θυσίες» παραδέχεται η Δρ. Μπραουδάκη, ενώ εξομολογείται ότι οραματίζεται να συνδράμει στη γνώση και τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου ώστε να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών με εγκεφαλική νεοπλασία.
Από την πλευρά της η Δρ. Δασύρα επισημαίνει ότι αν και έχει εργαστεί στο εξωτερικό λόγω απουσίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα δεν θέλει να ξαναφύγει. «Αγαπάω την Ελλάδα όπως την αστροφυσική. Πλέον έχω τα δεδομένα να κάνω την έρευνά μου εδώ, αλλά έχει φτάσει και η ώρα να προσφέρω κι εγώ στη χώρα που με μόρφωσε». Στόχος της να μελετήσει περεταίρω τις μαύρες τρύπες και τον ρόλο που παίζουν σε γαλαξίες του μακρινού Σύμπαντος, καθώς και να εμπλέξει ενεργά την Ελλάδα στη ραδιοαστρονομία, που όπως υποστηρίζει είναι η μία από τις δύο μεγάλες κατευθύνσεις που θα πάρει η αστρονομία την επόμενη δεκαετία.
«Επέλεξα να παλέψω στη χώρα μου, δεν τα παρατάω εύκολα. Θέλω να τα καταφέρω εδώ, να νιώθω περήφανη κάθε μέρα που δημιουργώ. Να μείνει κάτι στους επόμενους. Έχω πολλές συνεργασίες με τους συναδέλφους από το εξωτερικό. Δεν θεωρώ ότι στερούμαστε γνώσεων και επιστημονικού επιπέδου. Λόγω της οικονομικής στενότητας στερούμαστε άλλα πράγματα, όμως με αγώνα θα τα καταφέρουμε» το μήνυμα της Δρ. Ευθυμιάδου που ονειρεύεται να βοηθήσει στη διάγνωση και στην εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
H δρ Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία
«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες»

Με σύνθημα «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες» το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO. To τελευταίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους, να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και να παροτρύνει περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες κι αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας και μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο. Από το 1998, που θεσμοθετήθηκε έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 Ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες.

Δημοσίευση σχολίου