Στο Χονγκ Κονγκ, στη Βομβάη, στο Πεκίνο και στη Σαγκάη η αγορά μιας κατοικίας είναι ακριβότερη σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα των κατοίκων ανάμεσα σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Και παρά τη φήμη που έχουν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, στις δύο αυτές μητροπόλεις της Δύσης αναλογικά η τιμή ενός σπιτιού είναι πιο προσιτή σε σχέση με το μέσο εισόδημα από όσο είναι στις τέσσερις αυτές μεγαλουπόλεις της Ασίας. Στις τέσσερις αυτές πόλεις ένα νοικοκυριό μέσου εισοδήματος χρειάζεται περισσότερο από 30 χρόνια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. Το συμπέρασμα προκύπτει από σχετική έρευνα της συμβουλευτικής Oxford Economics, που μελέτησε την αναλογία ανάμεσα στις τιμές των κατοικιών και στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Όσον αφορά το Λονδίνο, βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση στη σχετική κατάταξη, αν και οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους: ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος χρειάζεται και πάλι τουλάχιστον 30 χρόνια για να αγοράσει ένα άνετο σπίτι. Την αμέσως προηγούμενη διετία, αντιθέτως, χρειαζόταν κατά μέσον όρο 10 χρόνια λιγότερο και ακόμη λιγότερα χρόνια, περίπου 12 με 13, τη διετία από το 2011 έως το 2013. Σε ό,τι αφορά την πόλη των πόλεων, τη Νέα Υόρκη, καταλαμβάνει παραδόξως μόλις την ένατη θέση στην κατάταξη της Oxford Economics, που υπολόγισε πως με τα δεδομένα του περασμένου έτους ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος δεν χρειάζεται περισσότερο από 17 με 18 χρόνια για την αγορά ενός άνετου διαμερίσματος.
Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις αυτές ακριβότερες πόλεις της Ασίας, η Oxford Economics διαπίστωσε πως οι κατοικίες δεν αποδίδουν παρά «εξαιρετικά χαμηλά» κέρδη στους ιδιοκτήτες τους. Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, το Τόκιο και τη Σεούλ, το 2016 τα κέρδη από τα ενοίκια σε Χονγκ Κονγκ, Μουμπάι, Πεκίνο και Σαγκάη ήταν χαμηλότερα από τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Ετσι, δύο οικονομολόγοι της Oxford Economics προβλέπουν πως τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές των κατοικιών σε όλη την Ασία και ενδεχομένως σε ορισμένες χώρες η πτώση των τιμών να είναι θεαματική. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως οι τοπικές αρχές θα προσπαθήσουν να αποθερμάνουν τις αγορές ακινήτων ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η προσφορά κατοικιών.
Αναμένεται, όμως, από τους οικονομολόγους της Oxford Econoomics πως οι μεταβολές στα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές των κατοικιών. Το χαμηλό κόστος του δανεισμού που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες οικονομίες ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν τις τιμές των κατοικιών στα ύψη σε όλον τον κόσμο. Η στροφή της αμερικανικής Federal Reserve σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή των κεφαλαίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι να συμπιεστούν οι τιμές των ακινήτων στην Ασία. Σημειωτέον ότι σε ορισμένες από τις πόλεις που η Oxford Economics έχει κατατάξει στην πρώτη τετράδα των ακριβότερων για την αγορά κατοικιών, το κόστος ζωής δεν είναι αναλόγως υψηλό. Το Μουμπάι, για παράδειγμα, αναφέρεται στις 10 φθηνότερες πόλεις του κόσμου στον κατάλογο που συνέταξε για το 2016 η Intelligence Unit του Economist καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν συμπιέσει γενικότερα το κόστος ζωής.
Μακροπρόθεσμα η ευημερία και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες της Ασίας καθώς και η αύξηση του πληθυσμού τους εκτιμάται, πάντως, πως θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης σε πολλές ασιατικές μεγαλουπόλεις. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει εκ νέου άνοδος των τιμών και ιδιαιτέρως στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτές εκτιμάται πως θα ενταθεί η ζήτηση, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Η πρόβλεψη δεν αφορά πόλεις όπως το Τόκιο και η Σεούλ, ο πληθυσμός των οποίων αναμένεται να συρρικνωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δημοσίευση σχολίου