«Αιματοχυσία» στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, που προοιωνίζονται νέα σοβαρή εμπλοκή, επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ξένα funds και εγχώριοι επενδυτές που είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να  προεξοφλήσουν θετικά αποτελέσματα στο Eurogroup και προοπτικές γρήγορης ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλάζουν ρότα βλέποντας το ρίσκο να αυξάνεται.
Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις «βούλιαξαν» σήμερα το ΧΑ, όπου μέσα σε λίγες ώρεςεξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Δραματική επιδείνωση κλίματος και στην συνήθως «ψύχραιμη» και «συντηρητική» αγορά ομολόγων, που προσπαθεί να αποτιμήσει τώρα τον κίνδυνο  να αντιμετωπίσει η χώρα πρόβλημα στην αποπληρωμή των χρεογράφων της, εξαιτίας ενδεχόμενων μεγάλων καθυστερήσεων στην εκταμίευση δόσεων.
Οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ελληνικών χρεογράφων – όπου αποτυπώνονται πρωτίστως οι ανησυχίες των αγορών για τις άμεσες δημοσιονομικές εξελίξεις και το αξιόχρεο της χώρας -  σημείωσαν σήμερα μεγάλη άνοδο (οι τιμές τους υποχώρησαν). Ενισχύθηκαν  επίσης οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων.
Επισημαίνεται ότι τις δύο προηγούμενες μέρες  τα ελληνικά χρεόγραφα είχαν κινηθεί κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών – οι τιμές τους ανέβαιναν, οι αποδόσεις έπεφταν – προσελκύοντας  το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.
Σήμερα η απόδοση του 2ετούς εκτοξεύθηκε 70(!) μονάδες βάσης ψηλότερα, στο 7,57%, ενώ χθες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup υποχωρούσε κατά 38 μ.β.
Μικρή  άνοδο (+2 μονάδες βάσης) σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς, που διαμορφώθηκε σε 7,16%.
"Σκότωσαν" τις μετοχές
Μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε στο χρηματιστήριο, όπου χάθηκε περίπου 1 δισ. ευρώ – σε χρηματιστηριακή αξία μετοχών κι όχι σε πραγματικό χρήμα. Οποιοι ρευστοποίησαν υπέστησαν βέβαια πραγματική ζημία, η οποία  συμπεριλαμβάνεται στο 1 δισ. συνολικών απωλειών.
Το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο – καμία μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε με κέρδη. Σε δίνη πιέσεων βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές, στις οποίες –λόγω  μεγάλης συναλλακτικής κίνησης και δυνατότητας ρευστοποιήσεων -επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις των ξένων funds.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 7,38%, παρασύροντας χαμηλότερα και τους δύο άλλους βασικούς δείκτες. Η Εθνική έχασε 7,7%, Alpha και Eurobankj -7,3%,  Πειραιώς -7,1%, Attica Bank -8,9%.
Από τα blue chips άλλων κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΔΕΗ -5,6%, ΤΕΝΕΡΓΑ -4,7%, ΕΧΑΕ -4,3%, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ  και Jumbo -3,4%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε -3,64% στις 636,54 μονάδες, διασπώντας καθοδικά την πρώτη βραχυχρόνια στήριξη, που εντοπίζεται στις 645-640 μονάδες.
3,52% έχασε ο δείκτης FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι προοπτικές
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ έχει αυξηθεί, αναγκάζοντας τους "συντηρητικούς" παίκτες να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν νέες τοποθετήσεις.
Αρνητική ένδειξη θεωρείται το γεγονός ότι η πτώση συντελέσθηκε με  μεγάλο τζίρο και όγκο συναλλαγών - στοιχείο που υποδηλώνει δραστηριοποίηση μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών η εικόνα της αγοράς  δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, παρά μόνον εάν υπάρξουν  ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται ότι οδηγείται η διαπραγμάτευση.
Κυρίαρχο στοιχεία και στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι η μεταβλητότητα, καθώς η αγορά θα αποτιμά εξελίξεις και προοπτικές, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας.
 Sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου