Άμυνα και εμπόριο τα στοιχεία της “ειδικής σχέσης” του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Η οικοδόμηση εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. 
Η παρουσία της Τερέζα Μέι στις ΗΠΑ είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει σχεδόν τα πάντα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις. 
Μετά τη συνάντησή τους και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις. 
Όπως είπε, το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές. 
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «παρωχημένο οργανισμό», προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως είπε, υποσχέθηκε ότι «θα στηρίζει 100%» το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές. 
Κατά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, όμως, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας. 
Όσον αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η Τερέζα Μέι είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο. 
Πάντως, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τήρησε τη γνωστή θέση που εκφράζουν και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του Ουκρανικού θα πρέπει να συνεχιστούν, έως ότουι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Η Τερέζα Μέι μίλησε για την ειλικρινή και ανοιχτή «ειδική σχέση» που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, είπε ότι "θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί" μαζί του. 
Όπως είπε, υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα». 
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε. 

«Το Brexit θα είναι κάτι θαυμάσιο για την Βρετανία» 

Παράλληλα, ο Τραμπ εκτίμησε πως η αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσδώσει μια «ταυτότητα» στην χώρα τους. «Το Brexit θα είναι κάτι το θαυμάσιο για την χώρα σας» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
«Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα έχετε τη δική σας ταυτότητα και θα έχετε τους πολίτες που εσείς θέλετε στην χώρα σας» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «θα μπορείτε να συνάψετε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου χωρίς να έχετε κάποιον να σας επιτηρεί και να παρακολουθεί τί κάνετε». 
«Έχω μια πολύ κακή εμπειρία» με την ΕΕ, συνέχισε  εξηγώντας πως όταν έχω κάποια δραστηριότητα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση αδειών. Είναι (μια διαδικασία) σύντομη, εύκολη κι αποτελεσματική η έκδοση αδειών από μια χώρα. Όμως είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση άδειας από μια μεγάλη ομάδα –εγώ την ονομάζω κοινοπραξία».

Το Brexit «εντέλει θα είναι ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα, όχι ένα τεράστιο εμπόδιο» συμπέρανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσίευση σχολίου