Σε γκάφα ολκής έπεσε η κυβέρνηση, με την ανάθεση της σημαντικότερης θέσης στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας σε στέλεχος, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο σοβαρές κατηγορίες για τη γνωστή υπόθεση της χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ από την ΔΕΗ.

Η 46χρονη Ουρανία Αικατερινάρη ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου (CEO) στο υπό ίδρυση Υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ισχυρή πίεση των δανειστών να συγκροτήσει το νέο Υπερταμείο, εκπληρώνοντας -με αρκετή καθυστέρηση- σχετική υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο.
Το Υπερταμείο, υπό την «ομπρέλα» του οποίου θα περάσουν, μεταξύ άλλων, το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται από το μνημόνιο του 2015 ότι, αμέσως μόλις συγκροτηθεί, θα καταστεί και αντισυμβαλλόμενος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Για τη σημαντικότερη εκτελεστική θέση του νέου οργανισμού, η κυβέρνηση επέλεξε την κ. Αικατερινάρη, που έχει αρκετά ισχυρό βιογραφικό: Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το City University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Δ/νουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ).
Όμως, η κ. Αικατερινάρη έχει και μία αρκετά σοβαρή ποινική εκκρεμότητα, καθώς είναι ένα από τα πέντε κορυφαία διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία δικάζονται από τα τέλη Νοεμβρίου με κατηγορίες για απιστία σχετική με την υπηρεσία, επειδή φέρονται να ενέκριναν την παροχή μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεων στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Η δίκη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε καταδίκες, καθώς η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι η επιχείρηση υπέστη οικονομική ζημία από τις χρηματοδοτήσεις προς το σωματείο των εργαζομένων της.

Όμως, ανεξάρτητα από την πιθανολογούμενη απαλλαγή της κ. Αικατερινάρη και των άλλων στελεχών της ΔΕΗ από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζουν, η επιλογή της για μια τόσο υψηλή δημόσια θέση, όσο παραμένει τυπικά ανοικτή αυτή η υπόθεση, δεν παύει να χαρακτηρίζεται ως σοβαρό ολίσθημα της κυβέρνησης.

Δημοσίευση σχολίου