Το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών. 

Εκβιάζει το ΔΝΤ για μέτρα και μετά το 2018, προκειμένου να κάνει αναγκαία τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, αλλιώς δεν θα ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να είχε κλείσει από τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα όμως ακολουθεί και η 3η αξιολόγηση, με ίσως ακόμη πιο δύσκολα μέτρα. Που σημαίνει, ότι το οικονομικό μοτίβο δεν αλλάζει. 

Δεν αλλάζει… 

Όλα αυτά για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ που θα επιτρέψει υποτίθεται φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Και πάλι ό λόγος για τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να αντλήσουν ανετότερα ρευστότητα από την ΕΚΤ. Τράπεζες οι οποίες είναι ιδιωτικές και που δεν χαλαρώνουν τη πολιτική τους απέναντι στους δανειολήπτες και στα κόκκινα δάνεια, που έχουν όμως καλύψει ταμειακά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Και η «πρώτη κατοικία» κινδυνεύει ίσως περισσότερο από ποτέ… 

Αυτή τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4,2 δις θα τη πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο έλληνας φορολογούμενος με αιματηρές θυσίες, καθώς όχι μόνο θα χρεώνεται χωρίς αντίκρισμα, αλλά θα βλέπει και το εισόδημα του να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. 

Πιο ευάλωτες, η μικρή και η μεσαία τάξη, καθώς πρόκειται για μέτρα που αφορούν κυρίως τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που σημαίνει μεγάλη μείωση τους και μείωση μισθών στο δημόσιο. 

Μάλιστα αυτή τη φορά θα ακολουθήσουν μια πιο νεωτερική τακτική, του τύπου τα μέτρα να επιβάλλονται έτσι κι αλλιώς και όχι όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%. 

Μόνο έτσι θα εντάξει Η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης και το ΔΝΤ αφού θα αποκτήσει και πάλι ρόλο θα κηρύξει το χρέος βιώσιμο. 

Ίσα για να πεθάνουμε μια και καλή… 

Από την άλλη μεριά, προσέξτε, επαληθεύονται οι προβλέψεις του ίδιου του συστήματος. 

Η Citigroup είχε προβλέψει υποβάθμιση του ελληνικού ΑΕΠ και εγκλωβισμό της χώρας σε βαθύτερη ύφεση, με υψηλές πληθωριστικές τάσεις στο τέλος του 2017 και… με εμφανή τον κίνδυνο του GREXIT. 

Σε σχετική έκθεσή της σημείωνε, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ , λόγω των νέων μέτρων λιτότητας. 

Προέβλεψε επίσης την εμπλοκή και τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη… 

Ακολουθεί το πρακτορείο Bloomberg, που θεωρεί ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, καθώς η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 είναι ανέφικτος στόχος. 

Τι μας συμβαίνει δηλαδή; 

Μας επιβάλλουν μέτρα φτωχοποίησης –μικρότερες συντάξεις, απολύσεις, μεγαλύτεροι φόροι- , ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα μας. 

Ποια θα είναι η κοινωνική αντίδραση; 

Αναμένεται σαρωτική, εφόσον λειτουργούν ακόμη τα αντανακλαστικά αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. 

Τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση; 

«Απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο». Δεν θα σκάσει η βόμβα στα χέρια τους. Γιατί σίγουρα δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τολμηρές λύσεις, που αντιστοιχούν και σε αυτοθυσία. 

Αναμένονται εκλογές; 

Αναμένονται εκλογές. Για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο GREXIT, κάτω από την κοινωνική πίεση στην «αριστερή κυβέρνηση», με την αποδοχή και υλοποίηση του τέταρτου μνημονίου. Για να φύγει με τα λιγότερα «παράσχημα» ανδρείας. Γνωρίζουν ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μονόδρομος και ενδεχομένως και το GREXIT. Απλά δεν έχουν το κουράγιο να το διανύσουν. 

Και μετά τι; 

Και μετά όχι μόνο τέταρτο μνημόνιο , αλλά η παράδοση άνευ όπλων, άνευ όρων, άνευ σημασίας, για ένα λαό πεθαμένο. Αφού δεν θα αποφασίσει η πλειοψηφία , αλλά ότι απέμεινε να ιεροσυλεί με την ψήφο του… 

Αρκεί να μην συμβεί το grexit. 

Και χαλάσει η σούπα στις αγορές. Και ακολουθήσει ο όλεθρος της διάλυσης στην ΕΕ. 

Τα λαικά κινήματα στην Ευρώπη φουντώνουν. Έρχονται εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία. Πόσο θα κρατήσουν ακόμη στα χέρια τους την τράπουλα με τα σημαδεμένα φύλλα. Μια ήττα τους στην Ελλάδα, μετά την Βρετανία και την Ιταλία, θα σήμαινε και το τέλος της Ευρώπης. 

Μια ήττα τους στην Ελλάδα όμως, θα σήμανε και την αρχή ενός καινούργιου κόσμου, δικαιότερου ίσως…


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου