Ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα της λιποθυμίας ή τη λιποθυμία, το αίσθημα αδυναμίας ή αστάθειας. Η ζάλη, που δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας μετακινείται ονομάζεται ίλιγγος.
Η ζάλη είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους που οι ενήλικες επισκέπτονται τους γιατρούς. Παρά το γεγονός ότι συχνά οι ζαλάδες ή η σταθερή ζάλη μπορεί να σας εμποδίσει στις καθημερινές σας δραστηριότητες, η ζάλη σπάνια σηματοδοτεί μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Η θεραπεία της ζάλης εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματά, αλλά συνήθως είναι αποτελεσματική.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
·         Η ψεύτικη αίσθηση της κίνησης ή περιστροφής (ίλιγγος)
·         Ζαλάδα ή η αίσθηση για τάση λιποθυμίας
·         Απώλεια της ισορροπίας ή αστάθεια (ανισορροπία)
Ένας αριθμός από βασικές καταστάσεις της υγείας μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις που διακόπτουν ή μπερδεύουν τα σήματα του εγκεφάλου σας, λαμβάνονται από ένα ή περισσότερα από τα αισθητήρια συστήματα σας, συμπεριλαμβανομένων:
·         Μάτια
·         Αισθητήρια νεύρα
·         Εσωτερικό του αυτιού
ΑΙΤΙΕΣ
Ιλιγγος
Ο ίλιγγος προκύπτει συνήθως από μια ξαφνική ή προσωρινή αλλαγή στη δραστηριότητα των δομών ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί σας (αιθουσαίο σύστημα) ή στις συνδέσεις των δομών ισορροπία στον εγκέφαλο. Μερικές φορές, ο ίλιγγος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει ναυτία, εμετό και προβλήματα ισορροπίας. Όμως, τα καλά νέα για τους ιλίγγους είναι ότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σώμα προσαρμόζεται σε ό, τι συνήθως προκαλεί την ζάλη σας.
Αιτίες του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν:
·         Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)
·         Φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού
·         Νόσος του Meniere
·         Αιθουσαία ημικρανία
·         Ακουστικό νευρίνωμα
·         Άλλες αιτίες (εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία, σκλήρυνση κατά πλάκας)
Αίσθημα λιποθυμίας
·         Πτώση της αρτηριακής πίεσης (ορθοστατική υπόταση)
·         Ανεπαρκής παραγωγή του αίματος από την καρδιά
Απώλεια της ισορροπίας (ανισορροπίας)
·         Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί (αιθουσαίο σύστημα)
·         Αισθητηριακές διαταραχές
·         Μυϊκή αδυναμία και οστεοαρθρίτιδα
·         Νευρολογικές διαταραχές
·         Παρενέργεια φαρμάκων
Άλλες αιτίες ζάλης
·         Παρενέργειες φαρμάκων
·         Εσωτερικές διαταραχές αυτιού
·         Αγχώδεις διαταραχές
·         Χαμηλά επίπεδα σιδήρου (αναιμία)
·         Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)
·         Μολύνσεις αυτιών
·         Υπερθέρμανση και αφυδάτωση
·         Χρόνια υποκειμενική ζάλη
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
·         Ηλικία. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ζάλη. Είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
·         Η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή, καταπραϋντικά και ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
·         Προηγούμενη εμπειρία επεισοδίου ζάλης. Εάν έχετε υποστεί μία φορά τη ζάλη είναι πιο πιθανό στο μέλλον να ξαναπάθετε.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Η ζάλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού του εαυτού σας. Βιώνοντας μία ζάλη κατά την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων μπορεί να αυξήσετε την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Μπορεί επίσης η ζάλη να σηματοδοτεί μία σοβαρή κατάσταση της υγείας που να χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής περίθαλψης.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Για την διάγνωσή λαμβάνετε αναλυτικό ιστορικό και πραγματοποιείται εξειδικευμένος νευροωτολογικό-ακοολογικός έλεγχος. Στον έλεγχο εξετάζετε η πρόκληση των αιθουσο-νωτιαίων και των αιθουσο-οφθαλμικών αντανακλαστικών και εκτελείτε η δοκιμασία ιλίγγου θέσεως. Επίσης πραγματοποιούνται δοκιμασίες πρόκλησης ιλίγγου που τις περισσότερες φορές αποκαλύπτουν ποιο από τα συστήματα έχει υποστεί βλάβη: οπτικό, αιθουσαίο, παρεγκεφαλιδικό, σωματοαισθητικό.
Μέσω του ακοολογικού ελέγχου, λαμβάνονται οι πληροφορίες: για την ακοή μέσω του ακοογράμματος, την κατάσταση του μέσου ωτός μέσω του τυμπανογράμματος, τη λειτουργία των τριχωτών κυττάρων του κοχλία μέσω των ωτοακουστικών εκπομπών και την αγωγιμότητα του ακουστικού και του αιθουσαίου νεύρου μέσω των ακουστικών προκλητών δυναμικών εγκεφαλικού στελέχους.
Στην συνέχεια ελέγχετε η λειτουργία του οπισθίου λαβυρίνθου με θερμικούς διακλυσμούς, ταλαντευόμενο έδρανο και ηλεκτρονυσταγμογραφία, που κατευθύνει στην ανεύρεση του πάσχοντος λαβυρίνθου. Η δυναμική ισορροπομετρία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις βοηθά στο διαχωρισμό των βλαβών των διαφόρων συστημάτων ισορροπίας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της ζάλης είναι συνυφασμένη με την αιτία και τα συμπτώματα που εκείνη προκαλεί στο κάθε άτομο. Ανάλογα την αιτία δίνεται και η απαραίτητη θεραπεία για την μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων.
ΟΔΗΓΙΕΣ

Εάν έχετε ζαλάδες όταν σηκώνεστε:

·         Αποφεύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στη στάση του σώματος.
·         Σηκωθείτε από ύπτια θέση σιγά-σιγά, και μείνετε εκεί για λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε τελείως όρθιοι.
·         Όταν στέκεστε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάτι για να ακουμπήσετε αν χρειαστεί.

Αν έχετε ίλιγγο, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τα συμπτώματα σας από το να χειροτερέψουν:

·         Ξεκουραστείτε όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται.
·         Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις ή αλλαγές θέσης.
·         Αυξήστε αργά και σταθερά την σωματική σας κίνηση.
·         Μπορεί να χρειαστείτε ένα μπαστούνι ή άλλο βοήθημα όταν έχετε απώλεια της ισορροπίας κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ιλίγγου.
·         Αποφύγετε τα έντονα φώτα, τη τηλεόραση, καθώς και την ανάγνωση κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ιλίγγου, διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
·         Αποφύγετε δραστηριότητες όπως η οδήγηση, ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων, και η αναρρίχηση. Μια ξαφνική ζαλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

ΑΙΤΙΕΣ

Αιτίες πολύ συχνές

1)Αλλεργία 2)Καρδιακή αρρυθμία 3)Στεφανιαία νόσος 4)Γρίπης ή Βαρύ κρύωμα 5)Διαβήτης 6)Διάρροια 7)Προβλήματα από τα αυτιά 8)Υπέρταση 9)Προβλήματα γνάθου 10)Προ-εμμηνοσιακό σύνδρομο 11)Aυχενικό σύνδρομο

Αιτίες συχνές

1)Αναιμία 2)Σύνδρομο κυκλικού εμετού 3)Εμφύσημα 4)Άγχος 5)Πρόπτωση μητρωειδούς βαλβίδος 6)Πάρκινσον 7)Μετατραυματικό στρές 8)Εγκεφαλικό 9)Ταχυκαρδία

Μη συχνές

1)Νευρική ανορεξία 2)Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης 3)Σύνδρομο Down 4)Yπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια 5)Πολλαπλή Σκλήρυνση 6)Πνευμονική εμβολή 7)Έρπης

Σπάνιες αιτίες

1)Ημιπληγία 2)Τελανγκιεκτασία 3)Σύνδρομο Joubert 4)Προβλήματα ισορροπίας 5)Ασθένεια Vonhippellindau

Πoλύ σπάνιες αιτίες

1)Ακρομεγαλία 2)Οξεία μυελογενής λευχαιμία 3)Νόσος του Addisson 4)Αλκοόλ 5)Aλλαντίαση 6)Καρκίνος εγκεφάλου 7)Δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα 8)Cryptococcosis 9)Έκτοπος εγκυμοσύνη 10)Εγκεφαλοπάθεια 11)Αντικατάσταση ισχύου 12) Ασθένεια Lyme 13)Eλονοσία 14)Νόσος Meniere 15)Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο 16)Προεκλαμψία 17)Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση 18)Ψευδοόγκοι εγκεφάλου 19)Σύνδρομο τοξικού σοκ 20)Σύνδρομο Usher

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
·         Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη ζάλη μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
·         Αποφύγετε να κινείστε βιαστικά.
·         Να σηκώνεστε αργά.
·         Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθάνεστε ζάλη.
·         Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, αν αντιμετωπίζετε συχνά ζαλάδες.
·         Περπατήστε με μπαστούνι για σταθερότητα, αν είναι απαραίτητο.
·         Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και τσιγάρου. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας.

Η ζάλη είναι διαταραχή ισορροπίας αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σαν σύμπτωμα άλλων καταστάσεων. Υπάρχουν πολλές λέξεις με τις οποίες μπορεί να περιγραφεί η ζάλη: μερικές είναι σκοτοδίνη, αστάθεια, μπέρδεμα κ.ά. Οι ιατροί ωστόσο προτιμούν να χρησιμοποιούν τους όρους ζάλη και ίλιγγος.
Όταν κάποιος βιώνει ζάλη, πολλές φορές αισθάνεται ότι το κεφάλι του είναι πολύ ελαφρύ ή ότι πρόκειται να λιποθυμήσει. Πολλές φορές η ζάλη προκαλεί διπλωματία, και νυσταγμό.
Τα αίτια της ζάλης είναι πολλά. Ζάλη μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο αυτί, όπως ωτίτιδα, όπως επίσης ψυχολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες όπως κλινική κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.ά. Πιο σοβαρές παθήσεις όπως εγκεφαλικός όγκος, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Lyme καθώς και άλλες νευρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ζάλη.

Συμβουλές
·         Μείνετε ακίνητοι όταν έχετε μία ζάλη.
·         Απλώστε το χέρι σας και ακουμπήστε κάπου, μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
·         Να φοράτε ίσια παπούτσια, γιατί σας δίνουν μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος και αυτό βοηθάει τον εγκέφαλο σας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες σχετικά με τη στάση σας.
·         Φροντίστε να μην εναλλάσσετε γρήγορα τη θέση σας. να σηκώνεστε αργά και σταθερά.
·         Συνεχίστε να κινείστε. Είναι φυσικό για τους ανθρώπους που έχουν συχνές ζαλάδες να φοβούνται μην πέσουν. Κατά συνέπεια, εθίζονται όλο και περισσότερο σε ένα καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει και να ρυθμίζει την αίσθηση της ισορροπίας, γεγονός που θα κάνει τις πτώσεις ακόμη πιο συχνές.
·         Φροντίστε να τοποθετήσετε χειρολαβές στο μπάνιο.
·         Να πίνετε πολύ νερό. Η αίσθηση της αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης, που έχει ως αποτέλεσμα τις περιστασιακές ζαλάδες.


Δημοσίευση σχολίου