Προ ολίγων ημερών και με απόφαση του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών κυρίου Χουλιαράκη ένα 50ετη ομόλογο το οποίο εκδόθηκε το 2007 ύψους 1 δις αναπροσάρμοσε την αξία του βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών.


Οπως βλέπεται και στην σχετική απόφαση το εν λόγω ομόλογο ήδη έχει αυξηθεί η αξία του περί των 149 εκατομμυρίων ευρώ πέραν των τόκων.
Ενα εύλογο ερώτημα που μπορεί να θέσει ο καθένας είναι γιατί το εν λόγω ομόλογο δεν μπήκε στην διαδικασία του PSI ποιος το κατέχει και γιατί η αναπροσαρμογή της αξίας του άλλαξε έτος βάσης με αρχή το 2015.


Αναζητώντας στοιχεία για το εν λόγω ομόλογο το οποίο όπως βλέπεται είναι διαπραγματεύσιμο στην δευτερογενή αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ISIN έχει 6 κατόχους 

Ποιος εν τέλει έχει αυτό το ομόλογο το οποίο και δεν κουρεύτηκε αλλά και κάθε μήνα το υπουργείο οικονομικών το αυξάνει την ονομαστική του αξία;
Αναζητώντας στοιχεία περί αυτού του ομολόγου ανακαλύψαμε μια απάντηση του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού επί κυβερνήσεως Σαμαρά κυρίου Σταϊκούρα ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως οι κάτοχοι του εν λόγω ομολόγου δεν αποδεχθήκανε το κούρεμα και την ανταλλαγή ομολόγων αλλά παραδώσανε στο Ελληνικό δημόσιο ομόλογα ίσης αξίας και πως οι κάτοχοι αυτού είναι κυρίως Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Για να καταλάβει και ο πιο αδαής αυτής της υπόθεσης το μόνο που θα πούμε είναι το εξής.
Υποτίθεται πως οι Ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν λόγω του PSI υποτίθεται πως οι κάτοχοι του εν λόγω ομολόγου παραδώσανε στο Ελληνικό δημόσιο ομόλογα ίσης αξίας δεν θα έπρεπε να υπήρχε απόφαση του αρμοδίου υπουργού περί της διαγραφής αυτών; που είναι;
Πάμε παρακάτω μέσα σε 9 χρόνια όπως βλέπεται και παρότι σήμερα ο Ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα μια και οι κεντρικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένη πολιτική αναστολής δημιουργίας νέου χρήματος το εν λόγω ομόλογο αυξάνει την αξία του ήδη μέσα σε εννιά χρόνια έχει αποκτήσει σχεδόν το 30% της υποτιθέμενης ζημιάς που υπέστη ο κάτοχος του.
Αυτές οι πολιτικές πρακτικές και οι τραπεζικές απάτες κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα θα πρέπει να οδηγήσουν κάποιους στην δικαιοσύνη.


Δημοσίευση σχολίου