Προ πολλού είχαμε αναφέρει (εδώ) ότι  πρόσφυγας «είναι μεγάλη μπίζνα» και ότι είναι πολλά τα λεφτά και πολλοί αυτοί που καρπούνται τα χρήματα που φτάνουν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Από την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας μέχρι τους δημαρχούκους και τους παρατρεχάμενούς τους, αναπτύχθηκε ένα κύκλωμα που ρημάζει τα πάντα.
Την παραπάνω θέση έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα ο Guardian που αναρωτιέται πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό;
Ευρωβουλευτής που επισκέφτηκε το hotspot στα Διαβατά διαπίστωσε ότι στα χαρτιά αναγράφονταν 600 άτομα για σίτιση ενώ στην πράξη υπήρχαν μόνο 100 πρόσφυγες. 400!!! Μερίδες ημερησίως πήγαιναν στις τσέπες των εκλεκτών των Τσίπρα και Καμμένου.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και οι πρόθυμοι δήμαρχοι κάνουν χρυσές δουλειές.
  «πριν από δύο χρόνια, 57.000 πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν, όταν έκλεισαν τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Αυτό που ακολούθησε έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ακριβή ανθρωπιστική απάντηση στην Ιστορία».

«Από την Μόρια στη Λέσβο, ως την Ειδομένη και το Ωραιόκαστρο, ο Γολγοθάς των προσφύγων στις εγκαταστάσεις δεν έχει τέλος. Ο θάνατος του μικρού Αϊλάν Κούρντι πριν από περίπου ένα χρόνο, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια και οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα.
Εθελοντές και πόροι άρχισαν να συρρέουν στην Ελλάδα και πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι έγινε η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην Ιστορία.
«το πόσα ακριβώς χρήματα έχουν δαπανηθεί για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφερθεί πολλές φορές, αλλά είναι ελάχιστα κατανοητό».
Σύμφωνα με το μιντιακό προτζεκτ, Refugees Deeply από το 2015 έως σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν ή δαπανήθηκαν, καθώς και ιδιωτικές δωρεές. Τα περισσότερα χρήματα τα έχει δώσει η Κομισιόν, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) καθώς το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).
Η αιτιολογία πάντως είναι ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των 1.030.000 ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά δικαιούχο θα ήταν 780 δολ. ανά πρόσφυγα.
Που δόθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, όμως, χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που εγκλωβιστήκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016 και σε αυτή τη βάση, το κόστος ανά δικαιούχο είναι 14.088 δολ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της βοήθειας υπολογίζει ότι μέχρι και 70 δολ. από κάθε 100 δολ. που πέρασαν, έχουν χαθεί (κλαπεί) ».
Παράλληλα, ο Guardian, παραθέτει ως ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα κέντρων υποδοχής που ρήμαξαν το «Απάνεμο» στην Λέσβο, μια εγκατάσταση 1 εκατ. δολ. η οποία ποτέ δεν λειτούργησε. Ακόμη η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα έκτακτη ανάγκη οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του προσωπικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα της UNHCR στην Ελλάδα να επεκταθεί σε 600 ανθρώπους σε 12 γραφεία, με σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι ξένοι.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian «πολλοί όμως από το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βλέπουν τους καλά χρηματοδοτούμενους ξένους οργανισμούς ως αποικιοκράτες, παρά ως ανθρωπιστές».
«Το φθινόπωρο του 2015, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι ένα πέρασμα για τους πρόσφυγες κι ενώ χιλιάδες εξακολουθούσαν να περνούν από τη χώρα, έγινε πια προφανές ότι δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο. Η Ελλάδα δέχθηκε πίεση από την ΕΕ να φτιάξει κέντρα υποδοχής και τον Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θα λειτουργήσουν εντός ενός μήνα. Στα τέλη Οκτωβρίου οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθήκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον βαλκανικό διάδρομο, μέσα σε κλίμα «καλυμμένου πανικού», όπως το περιγράφει ένας διπλωμάτης. Έγινε προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Έδωσαν στην Ελλάδα έκτακτη βοήθεια για να στεγάσει 50.000 πρόσφυγες. Στα μέσα Νοεμβρίου έγινε σαφές ότι η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί» προσθέτει.
Πολιτικά νικητής ο…Καμμένος
Από την άλλη πλευρά, ο αρθρογράφος του Guardian σημειώνει ότι αυτός που επωφελήθηκε από την κατάσταση στο προσφυγικό ήταν ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος. «Με τα σύνορα του κλειστά, τα κέντρα υποδοχής να μην λειτουργούν και την προοπτική μιας ανάκρισης στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ένα απίθανο σωτήρα. 
Ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πολιτικά νικητές από την αναταραχή στην ελληνική πολιτική. Ο Καμμένος, ένας δεξιός, είχε πειστεί να στηρίξει την αριστερή κυβέρνηση και επιβραβεύτηκε με το υπουργείο Άμυνας. Η συνεισφορά του Καμμένου στην κρίση των προσφύγων ήταν να γκρινιάζει, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διαφορετικά η Ελλάδα θα κατακλύσει την ΕΕ με μετανάστες» αναφέρει ο Guardian.
Στο δημοσίευμα, υπογραμμίζεται ότι «Όταν 74 εκατ. δολ. προστέθηκαν στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για την υποστήριξη των προσφύγων, ίδρυσε μέσω του ελληνικού στρατού λιτές, όμως λειτουργικές εγκαταστάσεις, που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη».
Επιπλέον γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κόντρα του Οδυσσέα Βουδούρη με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και στον Δημήτρη Χριστόπουλο.
«Ως Έλληνας που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας από τις παλαιότερες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, έχει δει και τις δύο πλευρές του ζητήματος από κοντά.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το χάος για να θωρακιστεί από την πιθανή μαζική επιστροφή των απορριφθέντων όσων ζήτησαν άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ΕΕ και μια σειρά από κράτη-μέλη της είναι πρόθυμοι να επαναφέρουν την συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο μπορούν να σταλούν πίσω στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. 
Όπως λέει, «το ελληνικό διοικητικό χάος είναι η καλύτερη αποτροπή για τους πρόσφυγες. Στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα χάος, κι έτσι δεν έρχονται» τονίζει ο Guardian.

Δημοσίευση σχολίου