Ο Μάικλ Φλιν, ο άρτι εκδιωχθείς σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, εξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης διότι πιθανόν λειτούργησε προς όφελος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης (τα σχετικά links στο τέλος του κειμένου).

Η μη ενεργή τώρα εταιρεία του Flynn Intel Group ενημέρωσε το υπουργείο ότι είχε εκτελέσει εργασία προς όφελος της Inovo BV, μιας εταιρείας με έδρα την Ολλανδία που όμως ανήκει στον Τούρκο Καμίλ Αλπτεκίν. Η συνεργασία του Φλιν με την εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016.
Από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η Flynn Intel Group έλαβε 530.000 δολάρια από την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Η εταιρεία επίσης συνεργάστηκε με την S.G.R. LLC Government Relations and Lobbying καταβάλλοντας 40.000 δολάρια.
Η εταιρεία του Φλιν επίσης κατέβαλε ποσά για συμβουλευτικές υπηρεσίες, διοικητική υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες. Την εποχή εκείνη ο Φλιν ήταν στρατιωτικός σύμβουλος του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία του τελευταίου.
Τα συμβόλαια φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Φλιν και αφορούν παροχή υπηρεσιών για έρευνα και την παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας σχετικά με τον Γκιουλέν. Η S.G.R. LLC είχε επαφές με τον Τιμ Γκρίφιν και τον Μάιλς Τέιλορ, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας που ασχολείτο με τον Γκιουλέν και τη δράση του.
Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Φλιν συναντήθηκε με μια ομάδα Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων για να ενημερωθεί για το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία. Δύο μήνες μετά ο Φλιν έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Η σύμμαχός μας Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και μας έχει ανάγκη» και βασιζόταν στα στοιχεία της έρευνας που είχε κάνει για λογαριασμό της Inovo.
Ο Φλιν χαρακτήριζε επίσης τον Γκιουλέν φανατικό ισλαμιστή που εμφανίζεται ως μετριοπαθής. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ο Φλιν είχε αποστείλει αντίγραφο του άρθρου στην Inovo πριν αυτό δημοσιευθεί, προφανώς προς έγκριση.
Τώρα η εταιρεία του Φλιν εγκαλείται καθώς η εν λόγω παροχή υπηρεσιών μπορεί να θεωρηθεί ότι ωφελούσε την κυβέρνηση της Τουρκίας. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία η συνεργασία του Φλιν με την Inovo δεν είναι σύννομη, αν και δεν θεωρείται παράνομη. Ωστόσο διέπετε υπό ιδιότυπο καθεστώς και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ασκηθούν διώξεις.
Η εταιρεία πελάτης του Φλιν αρνείται πάντως πως δρούσε για λογαριασμό της τουρκικής ή άλλης κυβέρνησης. Επίσης αρνείται πως τα χρήματα που κατέβαλε στην εταιρεία του Φλιν της εδόθησαν από την τουρκική ή άλλη κυβέρνηση.
Ο Αλπτεκίν πάντως, ο οποίος ίδρυσε την Inovo το 2005, είναι επίσης πρόεδρος του Αμερικανοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου το οποίο ελέγχεται από τη Διεύθυνση Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.
Οι δικηγόροι του Τούρκου αρνούνται ότι υπάρχει σχέση με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ο Αλπτεκίν ήταν αυτός που οργάνωσε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον πέρυσι ενώ η Flynn Intel Group αντιπροσώπευσε, τον Αύγουστο, την Inovo BV. Επίσης η S.G.R. LLC ανέφερε, ενώπιον της Συγκλήτου, την συνεργασία της με την εταιρεία του Φλιν.
Πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καταλήξει στο γιατί μισθώθηκε η εταιρεία του Φλιν και τελικά τι πρόσφερε. Η Σύγκλητος ανέφερε πως παρείχε συμβουλές για θέματα εσωτερικά των ΗΠΑ και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εμπλέκεται με άσκηση πιέσεων επί χρηματοδοτήσεων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Άλλες φωνές όμως αναφέρουν πως ο Φλιν είχε ως στόχο την προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας και εξέταζε απλώς την προοπτική αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία. Ο δε Αλπτεκίν ανέφερε πως μίσθωσε την εταιρεία του Φλιν για συμβουλευτικό ρόλο.
«Όταν μισθώθηκε η εταιρεία του Φλιν η Inovo αντιπροσώπευε μια ιδιωτική εταιρεία του Ισραήλ που σκοπεύει να εξάγει φυσικό αέριο την Τουρκία. Η εταιρεία του Φλιν μισθώθηκε για να παράσχει συμβουλές επ’ αυτού», δήλωσε ο δικηγόρους του Αλπτεκίν.
Πάντως η κλήση προς εξέταση έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την απομάκρυνση Φλιν από τον Λευκό Οίκο με την αιτιολογία των επαφών με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές. Ο Φλιν πάντως έκανε αντιφατικές δηλώσεις και επί του προκειμένου όταν ρωτήθηκε σχετικά από το FBI.


Πηγή:mignatiou

Δημοσίευση σχολίου