Μετά τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία, άλλο ένα ευρωπαϊκό κράτος, η Σουηδία, από τα πλέον δημοκρατικά, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που με τον έναν ή άλλο τρόπο απαγόρευσαν προεκλογικές ομιλίες Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων.

Ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε o «υπαρχηγός» του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Μεχντί Εκέρ, ακύρωσε το συμβόλαιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.
Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.
Ο ιδιοκτήτης της αίθουσας στο προάστιο Φίτγια, νότια της Στοκχόλμης, παρουσίασε ως αίτιο, το ότι δεν ήθελε να μπλεχτεί στα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ της Σουηδίας, για να προλάβει πιθανές αντιδράσεις, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση καθώς η όποια ομιλία του Εκέρ στη χώρα, είναι μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου