Κόκκινα, καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ αλλά καιεπισφαλείς επιχειρηματικές χορηγήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πουλήσουν οι τράπεζες έως το τέλος του 2017 στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των κινήσεων που θα οδηγήσουν στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρώτη πράξη έγινε χθες από την Eurobank, η οποία προχώρησε στην πώληση 1,5 δισ. ευρώ κόκκινων καταναλωτικών και καταγγελμένων δανείων στην νορβηγική εταιρεία Intrum.
Ουσιαστικά, η τράπεζα άνοιξε την λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και διαμόρφωσε την τιμή πώλησης για τις χορηγήσεις με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Η Intrum εξαγόρασε τα «βαθιά» κόκκινα δάνεια έναντι 0,03 ευρώ για κάθε 1 ευρώ δανείου, χωρίς όμως να προκύψει καμία ζημιά για την τράπεζα, δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα αυτών (σ.σ. τα 620 εκατ ευρώ) είχαν διαγραφή και για το υπόλοιπο οι προβλέψεις έφθαναν το 100%.
Τα οφέλη για την τράπεζα…
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και στα επόμενα πακέτα πωλήσεων οι τιμές που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα – στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φθάσουν τα 0,05 σεντς του ευρώ – δεδομένου ότι τα δάνεια που αποκτούν έχουν μηδαμινή δυνατότητα ολικής αποπληρωμής από τους κατόχους τους και καμία εμπράγματη εξασφάλιση (σ.σ. ακίνητα).
Αντίθετα, η τιμή αγοράς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για την απόκτηση κόκκινων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, δεδομένης και της αξίας του ακινήτου που συνοδεύει το δάνειο.
Υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών τονίζουν στο Euro2day.gr ότι για τα δάνεια που εμπίπτουν στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης και αφορούν «κόκκινα» χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά καταναλωτικά «δεν έχει σημασία η τιμή πώλησης τους.
Σημασία έχει το γεγονός ότι βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας και απελευθερώνουν κεφάλαια ενώ μετρούν σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
… και για τον δανειολήπτη
Με δεδομένο ότι τα δάνεια με τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανήκουν σε δανειολήπτες, τον οποίο το εισόδημα έχει συρρικνωθεί ή δεν υφίστανται, η πώλησή τους σε κάποιο ξένο fund σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμής και η απομάκρυνσή τους από τον ισολογισμό της τράπεζας διευκολύνει την εφαρμογή δραστικών και οριστικού χαρακτήρα λύσεων, όπως το κούρεμα σε ποσοστό που φθάνει έως και το 90%.
«Στην Ισπανία σε αντίστοιχες περιπτώσεις το fund ή η εταιρεία που διαχειρίσθηκε τα εν λόγω δάνεια για λογαριασμό του fund, κάλεσε τους δανειολήπτες και τους πρόσφερε κούρεμα έως και 90%.
Δηλαδή, το fund αγόρασε για παράδειγμα το δάνειο από την τράπεζα έναντι 0,03 ευρώ ανά ευρώ δανείου και πρότεινε στο δανειολήπτη να δώσει 0,06 ευρώ (σ.σ. ανά ευρώ) και το υπόλοιπο να διαγραφεί», αναφέρει τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Η απομάκρυνση του δανείου από την τράπεζα, βασικά αυτών που δεν έχουν εξασφαλίσεις, δίνει την δυνατότητα για κούρεμα. Κάτι που δεν θα κάνει εύκολα και σε μεγάλο όγκο μία τράπεζα εξαιτίας των ζημιών που θα εγγράψει ή στις περιπτώσεις επιχειρηματικών και εξαιτίας των ευθυνών, αστικών κ.ά.».
Τα επόμενα πακέτα
Οι υπόλοιπες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank έχουν ήδη έτοιμα τα πακέτα των προς πώληση κόκκινων δανείων και για μήνες περίμεναν να ολοκληρώσει την συναλλαγή η Eurobank προκειμένου αφενός να ανοίξει η αγορά αφετέρου να διαμορφωθούν οι τιμές…
Έτσι, άμεσα η Πειραιώς θα προχωρήσει στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά/leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτηρίων.Χαρτοφυλάκιο αξίας έως 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Alpha Bank με καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει διαγραφεί ενώ για το υπόλοιπο έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις.
Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η Εθνική τράπεζα η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίεςπακετάρει ήδη χαρτοφυλάκιο κόκκινων καταναλωτικών δανείων ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου