Συνεχώς κομπάζουμε για τον αρχαίο μας τον πολιτισμό, για τα φώτα μας που μοιράσαμε απλόχερα στην υδρόγειο και για τις τόσες πολλές ξένες λέξεις που έχουν ρίζα ελληνική. Το ΄χουμε! Το 'χουμε ακόμα κι αυτό, χάρη στον πρωθυπουργό μας, τον δικό μας άνθρωπο, τον Αλέξη μας!

"Ποιος το περίμενε, λοιπόν, να γίνουμε ένα παρελθόν", τραγουδάει ο Πασχάλης Τερζής, αλλά όχι! Είμαστε ακόμα το παρόν, είμαστε και το μέλλον!

Πρώτα η ισπανική El Pais, χρησιμοποίησε τον όρο «kolotumba» για να περιγράψει την ισπανική υποχώρηση, του  Καταλανού ηγέτη. Τώρα, υπογραμμίζοντας ότι το αγγλικό συνώνυμό της είναι η λέξη «somersault», που σημαίνει «στροφή 180 μοιρών», οι βρετανικοί Financial Times χρησιμοποιούν την «kolotoumba», σε άρθρο τους, με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» («Greek Lessons for Brexiters»).

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Η "kolotoumba" έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας "έκανε τούμπα" και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά».

Και συνεχίζει το άρθρο: «Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το εξής: αν μια "kolotoumba" είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν κάτι, ελάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας υπέρ του Brexit, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας με αντίθετη άποψη έκανε λόγο για μια πιθανότητα του 10% με 30%.

Και το άρθρο συνεχίζει με τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής "kolotoumbas",  αλλά αναλύοντας και ποιοι θα ήταν αυτοί οι πολιτικοί που θα μπορούσε να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit.

Βλέπετε; Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά γιατί, όχι μόνο διδάξαμε μια τόσο χρήσιμη λέξη σε όλη την Ευρώπη, αλλά καθιερώσαμε στους ξενέρωτους Ευρωπαίους που έχουν μανία με δημοψηφίσματα μια νέα σχολή: Πως να υποβαθμίσεις ένα δημοψήφισμα σε απλή δημοσκόπηση. Ρωτάς τον λαό. Άμα σ΄αρέσει το αποτέλεσμα, λες ήταν δημοψήφισμα. Άμα δεν σ΄αρέσει, το μετράς ως απλή δημοσκόπηση για να δεις ποια είναι η άποψη του λαού και μετά... κάνεις τα δικά σου!

Το 'χουμε, λέμε! Έχουμε ηγέτη που υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και το κάνει!

Alexis Tsipras takes 🍎🍎🍎🍎🍎 rotten apples for being a big chief. No shit!

Δημοσίευση σχολίου