Εχοντας ξεφύγει πλέον από το «χείλος του γκρεμού», το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει στο βάραθρο και ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει πού θα σταματήσει, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για το πού είναι ο «βυθός».  Βασική αιτία ηκινδυνολογική σεναριολογία για τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τις πρόσθετες προβλέψεις επισφαλειών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι ανησυχίες εντείνονται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν: Είναι πράγματι τόσο σοβαρά τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και τόσο αβέβαιες οι προοπτικές τους, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη απαξίωση;
Το περίεργο είναι ότι η «καταιγίδα» σαρώνει πλέον και τα εμποροβιομηχανικά blue chps – και μάλιστα κλάδων και εταιρειών που εμφανίζουν  δυναμική και καλές προοπτικές.
Η συνεχιζόμενη πτώση προκαλεί  δραματική επιδείνωση κλίματος και φέρνει σε κατάσταση «ασφυξίας» τα χαρτοφυλάκια με margin. Αποτέλεσμα οι εσπευσμένες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις, που δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη  καθοδική δυναμική.
Εν αναμονή αντίδρασης
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον φαινόμενα στρέβλωσης στην αγορά, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει χαθεί κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισ. ευρώ, ενώ όλοι βασικοί δείκτες, όλες οι τραπεζικές μετοχές και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips βρίσκονται  σε άκρως υπερπουλημένα επίπεδα τιμών.
Αυτό το στοιχείο συνηγορεί σε κάποια τεχνική αντίδραση, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια και ένταση ανάλογη της πτώσης. Η αντίδραση είναι θέμα χρόνο, αλλά ως προς το εύρος και τη χρονική της διάρκεια εκφράζονται αντιφατικές απόψεις.
Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς κάτω από τα τωρινά επίπεδα τιμών υπάρχει «βάραθρο» για τους βασικούς δείκτες – δεν υπάρχουν δηλαδή κοντινές στηρίξεις και μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερη πτώση, αν δεν λειτουργήσει το «ένστικτο αυτοσυντήρησης» της αγοράς.
Οι ανησυχίες για τις τράπεζες
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και των τραπεζών. Η αγορά ανησυχεί τί θα γίνει με τις τράπεζες - πώς θα διευθετήσουν τα κόκκινα δάνεια, αν θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αν θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μήπως χρειασθούν τελικά ανακεφαλαιοποιήσεις.
Σήμερα, «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών έριξαν οι διαρροές ότι  με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου θα χρειασθούν  πρόσθετες προβλέψεις 6 δισ. ευρώ για επισφάλειες
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει και το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς τραπεζίτες, αναλυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εκποιήσουν τουλάχιστον μεγάλης αξίας ακίνητα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ενδεχομένως θα ανακύψει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.
Μετοχές και δείκτες
Στη σημερινή συνεδρίαση σημαντική παράμετρος για τη συναλλακτική κίνηση και την πορεία των τιμών βασικών blue chips ήταν και οι πληροφορίες-εκτιμήσεις ως προς τις αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν σήμερα στους δείκτες MSCI.
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε τροιχιά διολίσθησης και έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε με απώλειες 2,27% στις 717,47 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,73%, στις 1.874,35 μονάδες.
Οτραπεζικόςδείκτης κατέγραψε μία ακόμη «βουτιά», υποχωρώντας κατά 4,19% στις 662,15 μονάδες. Κατά σειρά απωλειών: Attica Βank -5,7%, Eurobank -5,4% Alpha και Πειραιώς -4%, Εθνική -3,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips: Ελλάκτωρ -3,7%, Coca-Cola και ΟΤΕ -3,4%, ΕΧΑΕ -2,8%, Jumbo -2,6%, Βιοχάλκο -2,4%.
Sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου