Αν η παγκοσμιοποίηση για τις δυτικές χώρες οδήγησε στο πάγωμα των μισθών επι 40 έτη και στον ΄θάνατο του εμποράκου’ σε μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες σαν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σε ότι αφορά περιφερειακές χώρες τα πράγματα ηταν συχνά πολύ χειρότερα!

Το παράδειγμα Ουκρανίας και Μολδαβίας
Το ΄προεδρικό πραξικόπημα’ του 2014  και η υποταγή της Ουκρανίας στον ‘αναπτυξιακό άξονα του ΔΝΤ-Βρυξελλών’, οδήγησε μια χωρα με σχεδόν μηδενικό χρέος, σε απόλυτο χάος, εμφύλιο, και πτώση του ΑΕΠ κατά 50% . Μια αντίστοιχη στροφή πήρε , πολύ νωρίτερα, από το 2009 και η Μολδαβία,  πετυχαίνοντας άνάπτυξη’ μείον εξι τοις εκατό την ίδια χρονιά και πληθυσμιακή συρρίκνωση έκτοτε. Το χειρότερο, είναι ότι η συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας, η αποβιομηχάνιση και η απλή λειτουργία εταιριών ως ’παραρτημάτων πολυεθνικών εταιριών’ στα πλαίσια συνταγών του ΔΝΤ οδήγησε στην καταστροφή όχι μονο του κοινωνικού ιστού αλλά και του εθνικού.
Παρακμή, Διαφθορά και Αποσχίσεις
Οι ρωσόφωνες περιοχές,  προσπάθησαν να γλιτώσουν στηριζόμενες σε ένα ημιαυτόνομο καθεστώς. Όμως η ζημιά στην χωρα που κυβερνιέται από 3 κόμματα που αυτοαποκαλούνται ΄φιλοευρωπαϊκά’ είναι μεγάλη. Διαφθορά που εμπλέκει τον κορυφαίο ηγέτη Filat και άλλους αξιωματούχους σε σκάνδαλα διαφθοράς, βιντεοταινίες με ΄καυτό’ περιεχόμενο, και ‘τρύπα’ στα κρατικά ταμεία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που ειναι περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας! Ακόμη   χειρότερα, η έρευνα που έγινε βρήκε τα 250 εκατομμυρια δολάρια όχι όμως τα υπόλοιπα, τα οποία πολλοί υποψιάζονται ότι είναι στα χέρια αλλων ηγετών της ΄φιλοευρωπαικής ένωσης’, ενώ μπροστά στον φόβο να λιντσαριστούν τα μέλη της κυβέρνησης λογω φημών για ατασθαλίες έφτασαν να ορκίζονται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας!
Ο νέος πρόεδρος, αχτίδα φωτός;
Η Μολδαβία άρχισε να γυρίζει σελίδα από τον Δεκέμβριο του 2016 , που εξέλεξε ως πρόεδρό της τον Igor Dodon. Ο δυναμικός αυτός πρόεδρος παίρνει μία διακριτική στάση εναντι της ΕΕ και πάντως όχι την αντιρωσική στάση που ειχε ο προκάτοχός του. Ο πρόεδρος πέρσι σε μια συμβολική κίνηση ξήλωσε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το προεδρικό μέγαρο, ενώ χτές κάλεσε τον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο ωστε τον Σεπτέμβριο του 2018 να επισκεφθεί τη χωρα και τις μικρές ημιαυτόνομες Ρωσόφωνες περιοχές Gagauzia και Transdniestria.  Αυτά, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία…μετέθεσε φέτος τη γιορτή Χριστουγέννων ώστε να μην συμπίπτει με εκείνη της Ρωσικής εκκλησίας όπως ήταν ως τώρα!
Κάτι αλλάζει
Παρότι ο πρόεδρος της Μοδαβίας ειναι ίσων αποστάσεων, η κυβέρνηση, που εκλέχτηκε το 2014, εχει ακομη φιλο-Γερμανική σταση. Ομως, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 55%) στα αντισυστημικά Ρωσόφιλα κόμματα, και με τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται τον Νοέμβριο του 2018, οι πιθανότητες δειχνουν να βρίσκονται στη μεριά της στροφής της χώρας προς ανάπτυξη βασισμένη στην φυσική ενδυνάμωση σχέσεων εμπορίου με γειτονικές χωρες όπως τη Ρωσία, και μακριά από την σφαίρα παρακμής και μίζας που συνοδεύτηκε η περίοδος ΄παγκοσμιοποίησης’ ή σωστότερα συρρίκνωσης της οικονομίας της Μολδαβίας. Η χώρα, επιστρέφοντας σε σχέση φιλίας με τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες, χάρη στη συνετή στάση του Προέδρου της, καταφέρνει εκείνο που η Ουκρανία δεν κατάφερε. Να ανοίξει ένα δρόμο διαφυγής από τα ασφυκτικά δεσμά του ΔΝΤ και της παγκοσμιοποίησης, ένα εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης! Η Μολδαβία, γυρίζει σελίδα, δειχνοντας οτι η παγκοσμιοποίηση τρωει ηττες οχι μονο απο μεγάλες χώρες, όπως Αγγλία και ΗΠΑ αλλά ακόμη και απο πολύ μικρές οπως η Μολδαβία! Η ώρα των εθνών πλησιάζει, και ο άνεμος αλλαγής σαρώνει ότι σάπιο και  διεφθαρμένο η παγκοσμιοποίηση, και ο Ευρωπαικός τοποτηρητής της η Γερμανία, μας κληρονόμησε!

Βέργος Κωνσταντίνος

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Δημοσίευση σχολίου