Για πρώτη φορά από επίσημα τουρκικά χείλη, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ακούστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει και Πομάκους και δεν είναι αμιγώς τουρκική. O τούρκος πρόεδρος φρόντισε ωστόσο να χαρακτηρίσει και τους Πομάκους«ομογενείς» της Τουρκίας και ότι τους ενώνει με του Τούρκους το Ισλάμ.

Ο διαχωρισμός της μουσουλμανικής μειονότητας σε Πομάκους, Τούρκους και Ρομά αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και για αρκετά μειονοτικά στελέχη στην Κομοτηνή. Το «σπάσιμο» αυτής της «κόκκινης γραμμής», και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, εκτιμάται ότι αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε μάλιστα δύο φορές σε «Τούρκους και Πομάκους ομογενείς μας», την πρώτη φορά μιλώντας στο μειονοτικό λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» και την άλλη στο γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με μέλη της μειονότητας. 

«Ευχή μου είναι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός να επιλύσουν, θεού θέλοντος, (και αυτά) τα προβλήματα (σας) το συντομότερο δυνατόν, ώστε ως έλληνες πολίτες όλοι οι ομογενείς μας στην περιοχή, είτε είναι Τούρκοι είτε είναι Πομάκοι, όλοι μαζί με την επίλυση των προβλημάτων τους, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ενότητα, η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδουν μειονοτικά μέσα ενημέρωσης.

Στελέχη της μειονότητας που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε δυσμένεια από το τουρκικό προξενείο εκτιμούσαν ότι για την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Ερντογάν θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο 
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο μειονοτικού λυκείου της Κομοτηνής.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη λέγοντας ότι «δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». 

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως «ομογενείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε «μερικές χιλιάδες». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ, Ερντογάν ανέφερε: «Εσείς έχετε ισχυρή πίστη. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες (...) Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Έχετε εκλέξει 4 βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας», πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι έχει επισημάνει τόσο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον έλληνα πρωθυπουργό, πως δόθηκαν αποζημιώσεις στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για «τα λάθη του παρελθόντος». 

Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο τέμενος του τζαμί Κιρ Μαχαλλέ για την προσευχή της Παρασκευής, όπου το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα αποκαλώντας τον «ηγέτη μας». 

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο για αν τον χαιρετήσουν.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον τούρκο πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Γιάννης Μανδαλίδης

tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου