Η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του λογαριασμού του διαζυγίου,  χωρίς ωστόσο να απαιτηθεί η καταβολή των πληρωμών αυτών, νωρίτερα απ’ ό,τι αν παρέμενε μέλος της ΕΕ, επεσήμανε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. 


Ο Μπαρνιέ επανέλαβε τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι καμία χώρα της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παραμονή του στην ΕΕ», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της από αυτή καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. 

«Ποτέ δεν έδωσα αριθμούς και ούτε θα ξεκινήσω σήμερα…διότι μπορεί να αλλάξουν», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.


Πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βρετανίας.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Κομισιόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν. 


Μεταβατική φάση διαπραγματεύσεων 


Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τούσκ, δήλωσε ότι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τούσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

Ωστόσο, ο Τούσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα χρόνο» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις 



Σε συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις γι το Brexit, μετά τη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, το πρωί της Παρασκευής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, ενώ ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε νωρίτερα στο Twitter μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Παράλληλα, η ΕΕ δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ικανοποίηση κι από Δουβλίνο

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα» για τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία επετεύχθη. Η Ιρλανδία υποστηρίζει το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, τώρα που έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις για όλους επί της ιρλανδικής νήσου - προστατεύοντας πλήρως την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία, την οικονομία ολόκληρου του νησιού και διασφαλίζοντας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΡΟ επί της ιρλανδικής νήσου μετά το Brexit», έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι.


«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.


Συμφωνία συμβιβασμός

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.


Δίκαιη οικονομική ρύθμιση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.


Η κούρσα για τη συμφωνία 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

«Η πρωθυπουργός ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Μπρέξιτ», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής εκπρόσσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η πρωθυπουργός και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (...) θα συναντηθούν με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Δημοσίευση σχολίου