Η Τουρκία παρενοχλεί την Ελλάδα εδώ και καιρό. Πριν λίγες ημέρες τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη καθώς πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο. Με την παράνομη κατάληψη της βόρειας Κύπρου το 1974 και του Αφρίν τον Μάρτιο –χωρίς καμία διεθνή αντίδραση– η Τουρκία νιώθει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με στόχο, αυτή τη φορά, το Αιγαίο.



Μια ακόμα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πρόσφατα όταν τρεις νεαροί Έλληνες θέλοντας να τιμήσουν έναν νεκρό πιλότο ύψωσαν την ελληνική σημαία σε ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκία απαίτησε από την Ελλάδα την απομάκρυνση των σημαιών και κατόπιν την απομάκρυνε με επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Ακτοφυλακής από τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.

«Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα. Ίσως οι στρατιώτες μας προκαλέσουν κάποιοι ατύχημα», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πολλά τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια την επιχείρηση λες και η Τουρκία κέρδισε κάποια ένδοξη μάχη ή κατέκτησε εδάφη. Τα ελληνικά ΜΜΕ πάντως ανέφεραν πως σύμφωνα με μαρτυρίες και οι πέντε σημαίες που υψώθηκαν είναι στη θέση τους.

Τα νησιά που η Τουρκία διεκδικεί και απειλεί να καταλάβει ανήκουν νομικά και ιστορικά στην Ελλάδα. Από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2017) και έπειτα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν κλιμακώσει την ανθελληνική τους ρητορική, μιλώντας για «κατάληψη» των νησιών από την Ελλάδα και για πόλεμο.

Ορισμένα, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταστεί παράδεισος τρομοκρατών που απειλούν την Τουρκία, ενώ άλλα λένε πως η Ελλάδα θέλει να εισβάλει στην Τουρκία. Άλλα βλέπουν σύγκρουση στο Αιγαίο και κατηγορούν το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ότι θέλει να αναβιώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, λόγω μιας έκθεσης που διοργάνωσε εκεί.


Το 1923 ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία μετά την κατά των Ελλήνων γενοκτονία το 1913-23. Από τότε οι επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας εμπνέονται από βασιζόμενη στην ιστορία επιθετικότητα, από το μίσος κατά των Ελλήνων και την οθωμανική παράδοση της κατάκτησης και του ιερού πολέμου. Από τον 15ο αιώνα μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους οι Έλληνες ζούσαν υπό τον οθωμανικό ζυγό. Ο Ερντογάν θέλει να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ή τουλάχιστον να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Υπάρχουν τα σύνορα και υπάρχουν και τα σύνορα της καρδιάς μας… Πως μπορούμε να θεωρήσουμε την Αδριανούπολη ξεχωριστά από τη Θεσσαλονίκη; Από τη Θράκη μέχρι την Ανατολική Ευρώπη, σε κάθε βήμα, βλέπει κανείς τα ίχνη των προγόνων μας… Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», είχε πει. Ο Ερντογάν επίσης αναφέρθηκε στο λεγόμενο «Εθνικό Συμβόλαιο» ένα ψήφισμα του οθωμανικού κοινοβουλίου του 1920 που αφορούσε τα σύνορα του μελλοντικού τουρκικού κράτους.

«Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι βάσει του Εθνικού Συμβουλίου εντός των τουρκικών συνόρων πρέπει να είναι η Κύπρος, το Χαλέπι, η Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, η Θεσσαλονίκη, το Καρντζαλί, η Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου», έγραφε η τουρκική Χουριέτ. Στις 18 Απριλίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «οι νησίδες Καρντάκ» (τα Ίμια) τα ύδατα και ο εναέριος χώρος αυτών ανήκουν στην Τουρκία αποκλειστικά.

Τα μεγάλα τουρκικά κόμματα επίσης ενώνονται στον πόθο της εισβολής στα νησιά του Αιγαίου. Διαφωνούν μόνο στο ποιος Τούρκος πολιτικός είναι ένοχος γιατί τα παρέδωσε στην Ελλάδα! Το κεμαλικό CHP (αξιωματική αντιπολίτευση) κατηγορεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αντίστροφα.

Η Τουρκία αναζητά οικονομικά κέρδη από τον επιπλέον τουρισμό, αλλά κυρίως από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα ανακίνησε το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Το 2017 η γαλλική TOTAL και η ιταλική Edison υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες με το ελληνικό κράτος. Αν και η Ελλάδα θα ήθελε ίσως οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, η Άγκυρα φαίνεται πως επιλέγει άλλα μέσα.



Η Τουρκία έπαιρνε πάντα ό,τι ήθελε από τη Δύση και τις ΗΠΑ. Στράφηκε προς τη Ρωσία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τη Δύση για περισσότερα. Στο μεταξύ οι Τούρκοι απειλούν την Ελλάδα. Ο σύμβουλος του Ερντογάν, ο Γιγίτ Μπουλούτ μίλησε για «εκδίκηση του αίματος των πατέρων τους που σκοτώθηκαν από Έλληνες».

«Η Ανατολία θα βαδίσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει η θέση της. Αν επιχειρήσει να επιτεθεί και να βιάσει τη γεωγραφία, όπως έκανε πριν από 100 χρόνια, εμπιστευόμενη τον Μακρόν, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Μέρκελ, το τέλος θα είναι τρομακτικό», είπε. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε άμεσα την Τουρκία.

Η Uzay Bulut είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος που ζει στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "gatestoneinstitute"


Δημοσίευση σχολίου