Κωνσταντίνος Βέργος. 
Το αφήγημα ότι το Brexit οδηγεί σε υποανάπτυξη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ως τώρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Βρετανικής οικονομίας που είναι ισχυροί, παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων οικονομολόγων. Ομως τα νέα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας που προκύπτουν απο την ένωση των Βρετανών Βιομηχάνων (Confederation of British Industry,CBI) ειναι κάτι παραπάνω απο ενθαρρυντικά. Ειναι εκρηκτικά!
Πρωτοφανής έκρηξη Παραγωγής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Βρετανικής εφημερίδας Telegraph, που δημοσιεύει τα στατιστικά, στη σχετική μελέτη, 42% των εταιριών αύξησαν παραγωγή κατα το τελευταίο τρίμηνο, ενω μόλις το 11% τη μείωσαν. Οι βιομηχανικές παραγγελίες δείχνουν εντονότερη δραστηριότητα στο μέλλον, καθώς 28% των εταιριών είχαν υψηλότερες παραγγελίες, εναντι 11% των εταιριών που είχαν λιγότερες. Εδω να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες είναι ασφαλής ενδειξη της παραγωγής για την επόμενη περίοδο, και για την ανάπτυξη τουΑΕΠ για το μεθεπόμενο εξάμηνο! Αλλες, ετήσιες ερευνες τόσο της CBI όσο και της Pertemps Network Group βρηκαν οτι οι βρετανικές εταιρίες σκοπεύουν να προσλάβουν περισσότερο κόσμο στην επόμενη περίοδο. Περισσότερες απο τις μισές, συγκεκριμένα το 51% των εταιριών (!!!) σχεδιάζουν να προσλάβουν επιπλέον εργαζόμενους στην Βρετανία. Να σημειώσουμε εδώ οτι η ανεργία ειναι ηδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων… 40 ετων!
Ο πόλεμος εταιριών έχει εναν χαμένο, την Παγκοσμιοποίηση
Τα παραπάνω αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο ‘παγκόσμιος πόλεμος των εταιριών’, που ξεκίνησε η φιλελεύθερη Αγγλία εναντίον του Γερμανικού διευθυντήριου των Βρυξελλών, και των Πολυεθνικών, και η οποία συνοδεύτηκε απο τον ‘Λευκό χάρτη’ για την στρατηγική ανάπτυξη της Βρετανικής βιομηχανίας και υπηρεσιών, όχι μόνο δεν έχει βλάψει την χώρα, όπως προπαγανδίζουν κάποια ΜΜΕ, αλλά αντίθετα οδηγεί σε εκρηκτική ανάπτυξη, όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει η Αγγλία απο την πετρελαική κρίση και έπειτα.
Αν αυτό, συνδυαστεί με την επιτυχία του σχεδίου Τραμπ για αναζωογόνηση της Αμερικάνικης οικονομίας και εγχώριων εταιριών-αντι των πολυεθνικών- που ήδη προεξοφλείται στις αγορές με έκρηξη αξιών κατα40% στο χρηματιστήριο, φαίνεται ότι το νέο Φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης των εγχώριων εταιριών και ενίσχυσης της κατανάλωσης, και απομάκρυνσης απο την εποχή της παγκοσμιοποίησης οδηγεί σε ισχυρά κέρδη τόσο τις εταιρίες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις χώρες της δύσης.
Κωνσταντίνος Βέργος


Δημοσίευση σχολίου