Του Κώστα Παπαδόπουλου.
Ενώ τους προηγούμενους μήνες η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ φαινόταν βαλτωμένη σε πολλά μέτωπα και ενώ ο ίδιος ο Τραμπ βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα με κατηγορίες για διάφορα σκάνδαλα ξαφνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να δείξει σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποιος τελικά είναι ο πλανητάρχης. Με μιά σειρά από κινήσεις ματ πήρε στρατηγικές νίκες σε διάφορα σημεία ζωτικών αμερικάνικων συμφερόντων στον πλανήτη.
Λ.Δ. Κορέας
Πάμε πρώτα στη μεταμόρφωση του προέδρου της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Εν όψει του ραντεβού του με τον Τραμπ, ο άλλοτε αγριόγατος που απειλούσε να καταστρέψει τις ΗΠΑ με τους διηπειρωτικούς του πυραύλους μεταμορφώθηκε σε γατάκι. Σε μιά ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας συμφώνησαν για τον πυρηνικό αφοπλισμό των χωρών τους και τον τερματισμό της ψυχροπολεμικής σχέσης που βαστούσε από το 1953. Πως τα κατάφερε ο Τραμπ να αφοπλίσει τον Κιμ; Προφανώς με υπόγειες διπλωματικές υποσχέσεις που προετοίμασαν το ραντεβού των δύο ανδρών. Αναπόφευκτα μέσα σε αυτές θα ήταν η άρση των αμερικάνικων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα και η άφιξη αμερικάνικων επενδύσεων που θα απογειώσουν την οικονομία της χώρας. Ακούγεται απίστευτο αλλά ο σύμβουλος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Τσανγκ Ιν Μουν, δήλωσε ότι δεν αποκλείει σε λίγο καιρό τα αμερικάνικα McDonald’s να βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα και πως είναι πιθανόν να κτιστεί και ένας Πύργος Τραμπ!!!!

Ο Τραμπ δεν πέτυχε με τον Κιμ μόνο να κάνει δικό του σύμμαχο ένα πρώην σύμμαχο της Κίνας. Γιατί κακά τα ψέματα, η Κίνα με διάφορους τρόπους συντηρούσε οικονομικά τη Βόρεια Κορέα και στήριζε την επιθετικότητα του Κιμ. Εδειξε πρωτοφανή πυγμή το Μάρτιο ανακοινώνοντας δασμούς ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε κινέζικα προιόντα. H Kίνα απείλησε με τη σειρά της τον Απρίλιο ότι θα πάει σε αντίμετρα κατά των ΗΠΑ και δυό μέρες μετά ο Τραμπ απάντησε ότι εξετάζει και νέους δασμούς σε κινέζικα προιόντα υψηλής τεχνολογίας. Οι δασμοί του Τραμπ είναι ένας εκβιασμός προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να δεχτεί μείωση του εμπορικού ελείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια και να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικάνικων γεωργικών προιόντων στη χώρα του.


Δασμοί
Παράλληλα ο Τραμπ μέχρι την 1η Ιουνίου θα αποφασίσει αν εξαιρέσει από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο την Ευρωπαική Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Μέχρι τότε οι Γερμανοί βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να βηματίζουν νευρικά γύρω από τα γραφεία τους.

Μέση Ανατολή
Αντεπίθεση και στη Μέση Ανατολή σάλπισε ο Τραμπ όταν με τον πρόσφατο βομβαρδισμό στη Συρία κέρδισε δύο πολύτιμους συμμάχους που θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Τις πανίσχυρες στρατιωτικά Γαλλία και Αγγλία. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αdel bin Ahmed Al-Jubeir δήλωσε πως η χώρα του είναι πρόθυμη αν της ζητηθεί να στείλει στρατεύματα στη Συρία που θα συμμετέχουν σε διεθνή συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι κινήσεις προετοιμάστηκαν σε μυστική συνάντηση στην Γουάσιγκτον μεταξύ εκπροσώπων της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και των ΗΠΑ προκειμένου να σχηματίσουν μια Πενταμερή συμμαχία που θα αντιταχθεί στην Τριμερή συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στη Μέση Ανατολή.


Πολλοί φίλοι του Τραμπ διεθνώς απογοητεύθηκαν όταν ο πρόεδρος τον Μάιο του 2017 έκλεισε 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις με τη Σαουδική Αραβία με 110 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις όπλων. Κι αυτό γιατί ο Τραμπ, ένας υπέρμαχος της καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, τα έβρισκε με τη Σαουδική Αραβία που μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία ήταν οι κρυφοί χορηγοί της. Κανείς όμως δεν γνώριζε ότι ο Τραμπ βάδιζε βάσει συγκεκριμένης ατζέντας και ποιό ήταν το επόμενο βήμα της.

Στις 21 Ιουνίου του 2017 λοιπόν διαβάσαμε στις ειδήσεις ότι μετά από ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα και συλλήψεις υπουργών και μελών της βασιλικής οικογένειας, την εξουσία στη Σαουδική Αραβία ανέλαβε ο πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Λίγους μήνες μετά ο πρίγκηπας Σαλμάν διακήρυττε την απόφαση του να επιστρέψει η χώρα του στο μετριοπαθές Ισλάμ αποτινάσσοντας την αυστηρή παράδοση του υπερσυντηρικού δόγματος. Ζήτησε μάλιστα παγκόσμια υποστήριξη προκειμένου να μετατρέψει το σαουδαραβικό βασίλειο σε ανοιχτή κοινωνία. Παράλληλα καταδίκασε την ισλαμική τρομοκρατία και οδήγησε στις φυλακές αρκετούς που την είχαν χρηματοδοτήσει. Τον Μάρτιο του 2018 μίλησε για το τρίγωνο του κακού που απαρτίζουν η Τουρκία, το Ιράν και οι σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις. Κατήγγειλε μάλιστα τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο που ίσχυε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ποιός βοήθησε τον πρίγκηπα Σαλμάν να πάρει την εξουσία και να κάνει αυτή τη φιλοδυτική και προοδευτική στροφή σε μιά υπερσυντηρητική χώρα; Προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ. Εξαιτίας της πολιτικής του αυτής σήμερα η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ στρατιωτικά στη Συρία.


Επίλογος
Για το τέλος άφησα το πως απάντησε ο Τραμπ στην εκστρατεία του Ερντογάν στη Βόρεια Συρία όπου κατέλαβε την Αφρίν από τους Κούρδους. Πολλοί είπαν τότε πως ο Τραμπ τα βρήκε με τον Ερντογάν και ξεπούλησε τους Κούρδους. Βιάστηκαν όμως καθώς ο Τραμπ το ίδιο διάστημα και σαν απάντηση στις ενέργειες του Ερντογάν κινητοποιούσε τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης και την Goldman Sachs σε έναν πρωτοφανή πόλεμο κατά της τούρκικης λίρας, η οποία έκανε πτώση ρεκόρ. Δικαιολογημένα ο τρομοκρατημένος Ερντογάν κατήγγειλε δυτική οικονομική συνωμοσία κατά της Τουρκίας. Η δραματική πτώση της λίρας σε συνδυασμό με τον διψήφιο πλέον πληθωρισμό της Τουρκίας καθιστά αναγκαία τη λήψη σκληρών διορθωτικών μέτρων που θα τσαλακώσουν την εικόνα του Ερντογάν. Ετσι αυτός προτίμησε να δραπετεύσει μέσω πρόωρων εκλογών και αν τις κερδίσει όπως πιστεύει να πάρει μετά τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση όμως το μάθημα Τραμπ στον Ερντογάν ήταν κεραυνοβόλο και σαρωτικό.
Oσοι πίστευαν λοιπόν πως επί προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε απομονωτισμό και θα αποσυρθούν στο ημισφαίριο τους, διαψεύσθηκαν πανηγυρικά τους δύο τελευταίους μήνες. Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει με τις ενέργειες του πως δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και θα ξανακάνει την Αμερική, τη σεβαστή πρώτη μεγάλη δύναμη του πλανήτη με καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του.


Δημοσίευση σχολίου