Για σκάνδαλο πώλησης γεωργικών μηχανημάτων, που είχαν αγοράσει Έλληνες αγρότες με τα προγράμματα της Ε.Ε., σε τουρκικές εταιρείες, κάνουν λόγο τουρκικές εφημερίδες.


Με «Το κυνήγι καπνού του Τσίπρα επεκτάθηκε στην Τουρκία» τιτλοφορείται δημοσίευμα του δημοσιογράφου Metin Can στις εσωτερικές σελίδες της «Hurriyet», το οποίο αποκαλύπτει το σκάνδαλο. Αναφέρεται σε Έλληνες καπνοπαραγωγούς  και ελαιοπαραγωγούς, κυρίως της Θράκης, που αγόραζαν με Σχέδιο Βελτίωσης και στη συνέχεια βρέθηκαν να πωλούνται ως «μεταχειρισμένα» από τουρκικές εταιρείες στη μισή τιμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας της επιτροπής καταπολέμησης διαφθοράς – που όρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  για τη χρήση των πόρων της Ε.Ε. Σε κάποια απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εμπορίου και ορισμένων κλαδικών ενώσεων αναφέρονται ξεκάθαρα και τα ονόματα των εταιρειών αυτών.

Όμως, φαίνεται ότι αρκετές από αυτές τις εταιρίες, που παρακολουθεί η ομάδα καταπολέμησης διαφθοράς του Τσίπρα, έχουν κλείσει. Σύμφωνα με έρευνα της Sabah, αν και υπήρχαν, κατά το παρελθόν, έγγραφα καταγραφών εισαγωγών – εξαγωγών των εταιριών Salihli Un Tutunculuk, Vera Tutun A.S., Batlik Zeytincilik, από το 2012 και μετά δεν εμφανίζεται οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης εξαγωγέων ελιάς και ελαιολάδου Αιγαίου, Gurkan Renklibag, αφού σχολίασε ότι στην Ελλάδα και στην Ιταλία για πολύ καιρό τα κονδύλια χρησιμοποιούνταν παράτυπα, επέστησε την προσοχή στις τουρκικές εταιρείες, λέγοντας: «Οι ελληνικές εταιρίες την τελευταία περίοδο έλαβαν επιδοτήσεις για γεωργικά μηχανήματα. Προειδοποιούμε όσες εταιρείες αγόρασαν μηχανήματα να το εξετάσουν ενδελεχώς. Εν γνώσει τους η μη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα».

agro24.gr


Δημοσίευση σχολίου