Την πάγια άποψη της Αγκυρας για την ελάχιστη επήρεια που έχει το Καστελλόριζο στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα και των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκεί, αντικατοπτρίζει σειρά από NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας, με τις οποίες προαναγγέλλονται ναυτικές ασκήσεις σε μια περιοχή που περικλείει το ελληνικό νησί. Συγκεκριμένα, με πέντε NAVTEX (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 και 1157/18) η Αγκυρα δεσμεύει ισάριθμες περιοχές οι οποίες ξεκινούν από το ύψος της Φετιγιέ, φθάνουν στα νότια ώς το ύψος της Κάσου και από εκεί ανατολικά μέχρι μια νοητή γραμμή που φθάνει νότια της Αττάλειας. Τύποις οι NAVTEX της Αγκυρας είναι νόμιμες καθώς δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές σε διεθνή ύδατα.
Επί της ουσίας αποτελούν προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποκόπτουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο) από τα Δωδεκάνησα και διακόπτουν αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ανατολικό άκρο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της. Πρακτικά, η Αγκυρα απορρίπτει το σύνολο της πολιτικής της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο, βασικό στοιχείο της οποίας είναι και η θέση του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.
Ολα αυτά καταγράφονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη φάση για το ενεργειακό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή. Χθες, έγινε γνωστό ότι η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total/ENI κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτηση έρευνας υδρογονανθράκων για το οικόπεδο 7 της ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι το 7 βρίσκεται ανάμεσα στο 6 στο οποίο κάνει ήδη γεωτρήσεις η ίδια κοινοπραξία και το 8 το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Λευκωσίας για προσεκτική «θωράκιση» των δικαιωμάτων της εντός των οικοπέδων που βρίσκονται στην οριοθετημένη ΑΟΖ της.
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους κινούνται στην κατεύθυνση της επέκτασης των δυνατοτήτων που διαθέτουν για να πραγματοποιούν έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων. «Δεν θα σταματήσουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στην τελετή έναρξης της γεώτρησης έξω από τη Μερσίνα, σε χαμηλό βάθος. Ο κ. Ντονμέζ επανέλαβε ότι σύντομα η Τουρκία θα αποκτήσει και νέο γεωτρύπανο.
Ενδεικτικές των προθέσεων της Τουρκίας είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε συνέντευξή του (CNN Turk) αναφέρθηκε στον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ τον περασμένο Φεβρουάριο και είπε ότι «δεν γίνεται να τους εμποδίζουμε πάντα. Αρα τι πρέπει να κάνουμε; Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις. Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις και στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές για λογαριασμό μας».
Τη θέση της Τουρκίας ως εγγυήτριας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και στους υδρογονάνθρακες έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Ομως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν, είτε μέσω εταιρειών είτε μέσω της Ε.Ε., τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Ομως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε σε συνέντευξή του (εφημερίδα «Πολίτης»).
Δημοσίευση σχολίου