Στις 15/2 το αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο για τα θέματα οικονομίας (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες το πρόγραμμα «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ξεπουλήματος ενός ακόμα τμήματος της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί εύηχους τίτλους για να θολώσει τα νερά, «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» η πραγματικότητα όμως είναι γνωστή, ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες με έναν ή δύο υποψήφιους ως συνήθως και τίμημα ευτελές, «έναντι πινακίου φακής». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ όπου περιγράφεται, στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, ως «μέθοδος αξιοποίησης» ωμά η πώληση ή η ισοδύναμη ουσιαστικά με πώληση, μακροχρόνια παραχώρηση (π.χ. για 99 χρόνια). Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται αναλύσεις με «περικοκλάδες» εκεί που δεν θέλουν να εκτεθούν άμεσα πολιτικά, όπως π.χ. στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, αλλά θα προχωρήσουν τελικά στην πώληση μέσω της «αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων αξιοποίησης».

ΣΥΝΟΛΙΚΑ πρόκειται για 24 δράσεις αποκρατικοποιήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται: η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Ελληνικό, η παραχώρηση των 10 σημαντικότερων περιφερειακών λιμανιών, ο Αερολιμένας Αθηνών, οι 17 σημαντικότερες μαρίνες σκαφών, η Εγνατία οδός, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα (προς κατασκευή), καθώς και 12 ακίνητα φιλέτα ή ομάδες ακινήτων. Από αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα για συμμετοχή στο «πάρτι της λεηλασίας» αλλά και της πάγιας θέσης της Ν.Δ. καθώς και του ΚΙΝ.ΑΛ. υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, το όλο θέμα απλά παρουσιάστηκε στον Τύπο ως ένα «φυσικό» γεγονός χωρίς σχόλια και εντάσεις και αναλύσεις.

Το σκηνικό για την επίσπευση των διαδικασιών στήθηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο, κατά την επίσκεψη-έλεγχο στο πλαίσιο της Β΄ αξιολόγησης της «αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας» από τους θεσμούς. Ένα από τα κεντρικά θέματα που απαίτησαν ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποιήσεων και φυσικά η υπάκουη κυβέρνηση θεώρησε «δίκαιο το αίτημα και το έκανε πράξη».

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ για τις επιμέρους ενέργειες. Μεταξύ των επιχειρήσεων προς πώληση είναι οι δύο μεγάλες εταιρείες νερού. Η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και η ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη). Τα σχετικά «τεχνικά» δελτία του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν συγκεκριμένα «πώληση του 11,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ» και αντίστοιχα για την ΕΥΑΘ «πώληση του 24,02%». Σημειώνουμε ότι το 50% συν μία μετοχή ανήκει στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (που δημιουργήθηκε κατόπιν απαίτησης των δανειστών ως εγγύηση για το δάνειο του τρίτου μνημονίου) και οι υπόλοιπες μετοχές έχουν πουληθεί σε ιδιώτες μέσω του χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια.

Η κυβέρνηση υλοποιεί το ξεπούλημα του νερού, το οποίο ως αντιπολίτευση αναγόρευε σε βασικό κοινωνικό αγαθό και απαιτούσε την εξαίρεσή του. Σήμερα μετά τη μνημονιακή της μετάλλαξη υλοποιεί και αυτή τις εντολές των δανειστών, όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι. Είναι όμως τόσο χοντρό το θέμα του ξεπουλήματος, έστω και τμηματικά, του νερού που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν μπορούν να το «καταπιούν». Έτσι βρέθηκε το αριστερό άλλοθι. «Οι δύο επιχειρήσεις παρά τις πωλήσεις μετοχών παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο καθώς δεν πωλείται (επί του παρόντος συμπληρώνω εγώ) το 50% συν μία μετοχή που ανήκουν στο Υπερταμείο». Όμως αυτό δεν είναι κυβερνητική απόφαση. Απλά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) για να «πουλά αριστερή μούρη». Και πάλι στο «τεχνικό» δελτίο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται και για τις δύο επιχειρήσεις «Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει το 50% συν 1 μετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ» καθώς αυτήν αφορούσε την προσφυγή που είχε γίνει ενάντια στην απόφαση για το ξεπούλημα του νερού και εκδικάστηκε το 2014. Σε άλλο σημείο στο «τεχνικό» δελτίο αναφέρεται: «Η προηγούμενη διαδικασία αποκρατικοποίησης για την πώληση του 51% τέθηκε σε αναμονή, βάσει της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ». Συνεπώς η όποια θετική εξέλιξη δεν προέκυψε από κάποια κυβερνητική απόφαση αλλά από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

ΕΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση πιστεύουν έστω και στο ελάχιστο αυτά που λένε περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ανάκτηση της ανεξαρτησίας μας ως χώρα να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις μας» ας κάνουν το απλούστερο, να περάσουν νόμο περί μη πώλησης του 50% συν μία μετοχή από το Δημόσιο για να μην πούμε ότι υπάρχει και η λύση της κατοχύρωσης του θέματος μέσω του Συντάγματος. Έτσι για να δούμε πόσο έχουν τελειώσει τα μνημόνια. Το πόσο το πιστεύει ειδικά η κυβέρνηση ότι τελείωσαν τα μνημόνια φαίνεται από το παρόν θέμα ως σύνολο. Δεν πρόλαβαν να φύγουν οι θεσμοί-ελεγκτές και η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα στην έναρξη της υλοποίησης της απαίτησής τους για αποκρατικοποιήσεις.

e-dromos.gr

Δημοσίευση σχολίου