Είναι πολύ πιθανόν οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας να είναι ραγδαίες καθώς την Τετάρτη κρίνεται τόσο το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Παρά του ότι λογική λέει ότι θα ήταν εγκληματικό για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια, εάν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη βουλή, το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι σε αναβρασμό για κάθε ενδεχόμενο.
Τα πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις είναι ο Πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος καθώς μία συμφωνία μεταξύ τους θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι δηλώσεις Καμμένου, παρά του ότι δεν είναι αναξιόπιστος, δεν του επιτρέπουν να υπαναχωρήσει και κατά συνέπεια η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου δεν έχει στόχο να μεταπείσει τον υπουργό άμυνας να ψηφίσει την συμφωνία, αλλά να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση πρότασης μομφής οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Επιπλέον ο Τσίπρας θα διαβεβαιώσει τον Πάνο Καμμένο ότι δεν υπήρξαν υπόγειες επαφές με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτική Γραμματεία το κλίμα ήταν αρνητικό για τον υπουργό άμυνας και δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να οδηγηθούν σε εκλογές παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα για το αντίθετο.
Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών αν και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ήταν αρκετές οι τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για εξάντληση της τετραετίας με κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στις πολλαπλές εκλογές του Μάϊου ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρει έναν άσσο στο μανίκι που θα ανατρέπει το προβάδισμα της ΝΔ.
Ο υπουργός Άμυνας βλέπει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ο Τέρενς Κουίκ είναι ήδη παρελθόν, ο Παπαχριστόπουλος στην πόρτα της εξόδου ενώ η Κουντουρά προσανατολίζεται προς την ψήφιση των Πρεσπών και η Χρυσοβελώνη αν και δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηρίζει τις τελευταίες δύο μέρες ότι δεν έχει λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο κ. Κόκκαλης δεν έχει μιλήσει καθόλου ενώ ο κ. Ζουράρις έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να ρίξει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο Πάνος Καμμένος έχει μείνει με δύο ή τρεις πιστούς βουλευτές κάτι που δυσχεραίνει τη θέση του. Εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος τόσο από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει να αθετεί τη συμφωνία που είχαν ότι οι Πρέσπες θα φτάσουν στη Βουλή τον Μάρτιο και παράλληλα αφήνει ανοικτές τις πόρτες της Κουμουνδούρου σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Αν και το μεταξύ τους κλίμα είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένο δεν αποκλείεται από το σημερινό ραντεβού να προκύψει ενός είδους συμβιβασμός μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα. Αυτός πιθανώς να προβλέπει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να φτάσει στη Βουλή τον Μάρτιο έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να κερδίσουν ορισμένο χρόνο. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί στη Βουλή να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει χωρίς να αντιμετωπίζει την «κατηγορία» της κυβέρνησης μειοψηφίας και από την άλλη ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τις απαραίτητες επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στελέχη της ευρύτερης Δεξιάς παράταξης για τις επόμενες εκλογές.
Ρεζέρβα για τον Τσίπρα αποτελούν οι ψήφοι Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη οι οποίοι είναι θετικοί στην συμφωνία.
Δημοσίευση σχολίου