«Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα», είναι ο τίτλους εκτενούς δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προχωρά σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της νυν κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Ο Τσίπρας, που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά, κατάφερε να επαναφέρει λίγη μόνο απότηνευημερίαπου χάθηκε τα χρόνια της κρίσης. Την ώρα που άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία ανέκαμψαν και ξεπέρασαν προ πολλού τα επίπεδα του 2007, της χρονιάς δηλαδή που προηγήθηκε της κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται 26% κάτω από τα επίπεδα του 2007. Σύμφωνα με έλληνες οικονομολόγους, η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων.
[…] Σε σύγκριση με το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ του 2013 και η ανεργία υποχώρησε μεν από το 27% στο 19%, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το 7,3% του 2008. […] H κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να αυξήσει την ευημερία καινα αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Αυτό θα προϋπέθετε την αύξηση της παραγωγικότητας, ωστόσο τέτοιες ιδέες αντίκεινται στην ιδεολογία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Ως επιτυχίες της κυβέρνησης προβάλλονται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε υπουργεία ή του διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια. […] Κατά τα λοιπά αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή οικοδομήθηκε πάνω σε δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη.
Μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η προσέγγιση της εβδομαδιαίας Die Zeit, η οποία υπό τον τίτλο «Παραείναι πετυχημένος για τους Έλληνες» επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους λόγους της διαφαινόμενης ήττας. «Τέσσερα χρόνια μετά ο αριστερός λαϊκισμός πνέει τα λοίσθια και ο μύθος του Τσίπρα καταρρέει. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα περικοπών και έχει εν πολλοίς απαλλαγεί από τις επιταγές των δανειστών. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί εκθειάζουντον Αλέξη Τσίπρα και του απονέμουν μάλιστα και διακρίσεις. Ωστόσο οι Έλληνες θα καταψηφίσουν πιθανότατα τον 44χρονο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Σε δήλωσή του στην Zeit στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης ο Τσίπρας είπε: ‘Θα καταφέρουμε την ανατροπή'. Ωστόσο, όπως φαίνεται, θα χάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν μη χαρισματικό πρώην τραπεζικό και γόνο δυναστείας.
Πώς έγινε και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο γιόρταζαν οι Έλληνες και φοβόταν η υπόλοιπη Ευρώπη, εξελίχθηκε στον ηγέτη Τσίπρα τον οποίο εκτιμούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και τον οποίο θέλουν τώρα να καταψηφίσουν πολλοί Έλληνες; Η απάντηση σχετίζεται με δυο αποφάσεις-κλειδιά της θητείας του: με μια συμφωνία ειρήνης και μια αθετημένη υπόσχεση", γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στη συνέχεια διεξοδικά τόσο στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στο εσωτερικό. Από την υπόλοιπη Ευρώπη αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο Τσίπρας επαινέθηκε. Στο σημείο αυτό η Die Zeit φιλοξενεί μάλιστα δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του έλληνα πρωθυπουργού. «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός ηγέτη, πόσο μάλλον που το έκανε κόντρα στις εσωπολιτικές αντιστάσεις».
«Πανηγύριζε μεν το ‘όχι’ αλλά το μεταχειρίστηκε σαν ‘ναι’»
Αναφερόμενη στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στο καυτό πολιτικό καλοκαίρι του 2015, η εφημερίδα αναφέρει: «[…] Ο Τσίπρας επέλεξε τη φυγή προς τα εμπρός και κάλεσε τους πολίτες σε δημοψήφισμα. Αυτοί είπαν ‘όχι’ στο σχέδιο περικοπών. Ο Τσίπρας αντέδρασε με μια αντίφαση. Πανηγύριζε μεν το ‘όχι’ αλλά το μεταχειρίστηκε σαν ‘ναι’. Μετά από νέες διαπραγματεύσεις υπέγραψε το σχέδιο περικοπών το οποίο ουδέποτε ήθελε. Μπορεί να κέρδισε τις επόμενες εκλογές, ωστόσο όταν οι Έλληνες άρχισαν να νιώθουντις σκληρές συνέπειες, το εξέλαβαν ως αθέτηση της υπόσχεσης κοινωνικής σωτηρίας και αυτό δεν τουτο συγχωρούν».
«[…] Το καλοκαίρι του 2018 ο Τσίπρας ανακοίνωνε με περηφάνια στο Ζάππειο ότι η Ελλάδα αποδεσμεύθηκε από το πρόγραμμα περικοπών και πως μπορεί να αποφασίζει και πάλι αυτόνομα για τον προϋπολογισμό της. Προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τη φορολογία της μεσαίας τάξης και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης κατάφερε την επιστροφή της χώρας του στις χρηματαγορές, απελευθερώνοντάς την έτσι από τις έξωθεν παρεμβάσεις. Ωστόσο το τίμημα είναι πολύ υψηλό. Κατά τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων περικοπών η Ελλάδα απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, η μεσαία τάξη οδηγήθηκε σε φτωχοποίηση ενώ 500.000 νέοι κυρίως άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα. Γι΄ αυτό και δεν λειτουργεί πλέον η υπόσχεση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Τσίπρας την ανανεώνει στον προεκλογικό αγώνα. Πολλοί Έλληνες τού γυρίζουν την πλάτη. Οι μεν επειδή δεν τον πιστεύουν πλέον, οι δε επειδή δεν έχουν άλλες προσδοκίες».
Δημοσίευση σχολίου