όχι σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας


Σάντα Κρουζ, Βολιβία - Ο Πάπας Φραγκίσμος ζητάει συγγνώμη για τη συνενοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην καταπίεση της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Κάνει σαφή αναφορά στην "νέα αποικιοκρατία" που διευρύνει την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων και έχει ως μόνο στόχο τον υλισμό και την εκμετάλλευση των φτωχών.

Μιλώντας σε μια αίθουσα γεμάτη με κοινωνικούς ακτιβιστές, αγρότες, εργαζόμενους, "απορρίμματα του καπιταλισμού" και ιθαγενείς της Βολιβίας ο πάπας Φραγκίσκος στέλνει μήνυμα ελπίδας και καλεί τους λαούς να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων, και κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν "μια νέα αποικιοκρατία", ενώ επίσης προέτρεψε τους φτωχούς να αποκτήσουν τα "ιερά δικαιώματα" της εργασίας, κατοικίας και γης.

Επανέλαβε γνωστά θέματα ασκώντας κριτική στην παγκόσμια οικονομική τάξη και την προειδοποίησε για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει η αλόγιστη χρήση των πόρων της γης.
"Πολλές σοβαρές αμαρτίες διαπράχθηκαν εναντίον των ιθαγενών της Αμερικής στο όνομα του Θεού."

Και πρόσθεσε: «Εγώ ταπεινά ζητώ συγχώρεση, όχι μόνο για το αδίκημα της εκκλησίας κατά του εαυτού της, αλλά και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των ιθαγενών λαών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κατάκτηση της Αμερικής."

Ο πάπας Φραγκίσμος ο Αργεντίνος, είναι ο πρώτος πάπας της Λατινικής Αμερικής Πάπας, και στην απολογία αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της  Εκκλησίας που είναι καταφύγιο και συνήγορος για τους φτωχούς και τους ιθαγενείς της ηπείρου του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τις λοιπές χώρες, ο πάπας έχει κάνει ευρεία εκκλήσεις για ενότητα της Λατινικής Αμερικής.

Αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση της Βολιβίας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, παρά του ότι ακεί κριτική στην εκκλησία, υποδέχτηκε με τιμές τον πάπα και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο του.

Ο κ Μοράλες, φορούσε ένα λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι που φέρει την εικόνα του Κομμουνιστικού επαναστατική Τσε Γκεβάρα στην αριστερή πλευρά του στήθους.

Ο πάπας εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέλευση των λαϊκών κινημάτων, ένα συνέδριο ακτιβιστών που εργάζονται για να κινητοποιήσουν και να βοηθήσουν τους φτωχούς.

Ο πάπας εισέπραξε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν κάλεσε τους ακτιβιστές και όλους τους λαούς να αλλάξουν την κοινωνική τάξη: «Θα έλεγα μάλιστα ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια σας, μέσα από την ικανότητά σας να οργανώσει και να πραγματοποιήσει δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις, μέσα από την καθημερινή σας προσπάθειες για τη διασφάλιση της εργασίας, και στέγης για τον καθένα σε όλη τη γη "

"Τα ανθρώπινα όντα και η φύση δεν θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του χρήματος», είπε.
"Ας πούμε όχι σε μια οικονομία του αποκλεισμού και της ανισότητας..."

Στο μήνυμά του ήταν σαφής:

"Μην περιμένετε μια συνταγή από αυτόν τον παπά», είπε. «Ούτε ο Πάπας ούτε η εκκλησία έχει το μονοπώλιο στην ερμηνεία της κοινωνικής πραγματικότητας ή την πρόταση της λύσης σύγχρονα θέματα. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει συνταγή. "

 nein news



Δημοσίευση σχολίου