Η πικρία και η απογοήτευση του Ελληνισμού της Μελβούρνης, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας, για την 41η επέτειο της αδικίας που συντελέστηκε στην Κύπρο, εκφράστηκε πολύ έντονα και με δυναμισμό στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι πολιτειακές Συντονιστικές Επιτροπές Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α) σε όλη την Αυστραλία.
Ο απανταχού Ελληνισμός έχει σύνθημά του τη φράση «Δεν ξεχνώ» και συνεχίζει τον αγώνα εναντίον της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του 37% του ποτισμένου με ιδρώτα και αίμα κυπριακού εδάφους και που σκεπάζει δόξες και μεγαλεία από αρχαιοτάτων χρόνων, στολίζεται δε με ανεκτίμητους θησαυρούς που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά συνεχίζεται με ανεκτίμητης αξίας βυζαντινούς ναούς στολισμένους με σπάνιας τέχνης αγιογραφίες, εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.
Δεν ξεχνά ο Ελληνισμός, ότι αυτή η σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι των ημερών μας, κινδυνεύει να φτάσει σε ένα τέλος με τις καταστροφές, τις λεηλασίες, τις σκόπιμες μετατροπές σε τζαμιά και μουσεία και τις μετονομάσεις για να επιφέρουν δημογραφική αλλαγή με τελικό στόχο την οικειοποίησή τους, όπως συνέβη στη Μ. Ασία, όπου διαφημίζονται για τουριστικούς προορισμούς μετονομασμένα ελληνικά μνημεία.
Δεν ξεχνά ο Ελληνισμός τη διχοτομημένη Κύπρο, τις χαροκαμένες μάνες που έχασαν άδικα τα παλληκάρια τους, τους γονείς, συζύγους, παιδιά και άλλους συγγενείς των αγνοούμενων, τους εγκλωβισμένους μας, που παρέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες και φυλάνε Θερμοπύλες υπομένοντας μύρια δεινά και τις χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν με την ελπίδα της επιστροφής.
Τελικά δεν ξεχνά ο Ελληνισμός την αδιαφορία των μεγάλων οι οποίοι πράττουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τους βλέπουμε να κόπτονται για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλέκονται σε αιματηρούς πολέμους και ένοπλες συρράξεις, όπου και όταν το οικονομικό όφελος επιτάσσει, να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις όταν υπάρχει συμφέρον, αλλά τα ψηφίσματα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή των κατοίκων κάτω από συνθήκες ασφάλειας δεν εφαρμόζονται ενώ οι μεγάλοι αδιαφορούν.



Σε όλη την Αυστραλία πραγματοποιήθηκε μια τεράστια καμπάνια από τα ελληνικά ΜΜΕ για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι πολιτειακές Σ.Ε.Κ.Α.  που κράτησε για αρκετούς μήνες και κορυφώθηκε τον Ιούλιο με αποτέλεσμα κανένας παροικιακός οργανισμός να μην οργανώσει άλλη εκδήλωση την ημέρα και ώρα των εκδηλώσεων της Σ.Ε.Κ.Α. για να υπάρχει η δυνατότητα συμπαράστασης.

Με αυτή την ευκαιρία εκφράζω και δημόσια τις ευχαριστίες και την ικανοποίηση του εκπροσώπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συμπαράσταση που παρέχει η παροικία της Αυστραλίας προς τον αγωνιζόμενο λαό της Κύπρου μας. Ο εντιμότατος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, μετέφερε τα μηνύματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και μας πληροφόρησε για τις τελευταίες εξελίξεις  με μεγάλη συγκίνηση  από τον παλμό της Πορείας Διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα από τη συμμετοχή και την ευαισθησία της νεολαίας. Την ίδια συγκίνηση είχε και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα. Ιωάννα Μαλλιώτη, που πήρε μέρος μαζί με τον Υπουργό μας και στην Ανθρώπινη Αλυσίδα και στο Δείπνο Λιτότητας την Παρασκευή. Με ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα πνεύμα αισιοδοξίας για ένα αίσιο τέλος των δεινών του λαού μας και μας έκανε να ελπίζουμε ότι αυτές ήταν οι τελευταίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα μπορέσουμε επιτέλους να γιορτάσουμε για τη δικαιοσύνη που θα επέλθει στην Κύπρο.
Ο επισκέπτης Υπουργός παρευρέθηκε και ήταν ο κύριος ομιλητής σε όλα σχεδόν τα μεγάλα κέντρα απόδημου Ελληνισμού, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία προσμένει και προσβλέπει στη συμπαράσταση μας προς τον αγωνιζόμενο λαό μας. Διαπίστωσε ο ίδιος ότι με τη δράση μας έχουμε πετύχει να έχουν οι Κυβερνήσεις μας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θέσεις αρχής, παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα από το Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, το οποίο μας μετέφερε η Υπουργός μας κυρία Τζένη Μικάκου.

Την ευχαριστούμε για τη συνεχή της συμπαράσταση, το ίδιο ευχαριστούμε και το βουλευτή της έδρας του Burwood, εντιμότατο Graham Watts, που το ενδιαφέρον του για την Κύπρο είναι συνεχές, ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος μαζί με το Γιάννη Πανταζόπουλο της Επιτροπής Φιλίας του Κοινοβουλίου της Βικτώριας με το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ειδική μνεία οφείλεται σε όλους τους οργανισμούς που έχουν αντιπρόσωπο στη Σ.Ε.Κ.Α. και οι οποίοι συνεδριάζουν όλη τη χρονιά συνεισφέροντας στον κοινό στόχο που είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και η αποχώρηση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από την Κύπρο. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, το πλήθος έμεινε μέχρι τέλους για να ακούσει όλους τους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλη Παπαστεργιάδη, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα είναι μαζί μας όσο χρειαστεί και θα γίνει ότι πρέπει, για να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση. Ο ίδιος απόδειξε και έμπρακτα την υποστήριξή του στέλνοντας πολυάριθμες επιστολές, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μελών του οργανισμού του για συμπαράσταση.
Να ευχαριστήσω την Ιερά Αρχιεπισκοπή, που συμπαραστέκεται ενεργά στον αγώνα μας, με δια ζώσης προτροπές Θεοφιλεστάτων προς ιερατικώς προϊσταμένους των Ναών μας, ως και ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων προς τη νεολαία που εντυπωσίασε με τη συμμετοχή, το σθένος και τη δυναμικότητά της, ανακοινώσεις και διανομή προγραμμάτων στους Ιερούς Ναούς και αντιπροσώπευση στις εκδηλώσεις με τον αιδεσιμότατο που κατάγεται από κατεχόμενο χωριό της Καρπασίας να μεταφέρει με συγκίνηση μηνύματα της Εκκλησιαστικής Αρχής. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΑΧΕΠΑ, την Πανηπειρωτική και προσωπικά τον κ. Κώστα Καλυμνιό για την συγκινητική ομιλία του, όπως και όλους όσοι συμμετείχαν.
Δεν είναι δυνατόν να μην εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση, τόσο των επίσημων επισκεπτών, όσο και των Δ.Σ.  Σ.Ε.Κ.Α. για την εξαιρετική προσφορά και αποτελεσματικότητα των ελληνικών ΜΜΕ. Η επαγγελματικότητα όλων των δημοσιογράφων υπήρξε φανερά αναβαθμισμένη, αλλά και ο ζήλος τόσων των ιδίων όσο και των παρουσιαστών των προγραμμάτων των παροικιακών οργανισμών ήταν αξιοσημείωτος. Δεν πιστεύω να υπήρξε συμπάροικος που να μην πληροφορήθηκε για τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές σε κάθε Πολιτεία ή ακόμα και ελληνικό σπίτι και κάθε γωνιά της Αυστραλίας που να μη γέμισε από Κύπρο. Δεν αφήνουν κανένα να ξεχάσει την αδικία, έστω και αν για κάποιο λόγο δεν παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις. Τα ΜΜΕ έχουν συμβάλει και συνεχώς συμβάλλουν στην επίτευξη του κύριου σκοπού μας που είναι ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Κωνσταντίνος Προκοπίου,
Πρόεδρος

Δημοσίευση σχολίου