Σήμερα ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko έφτασε στην πλησιέστερη απόστασή του, 186.025.486 χιλιόμετρα από τον Ήλιο. 

Το σημείο αυτό της τροχιάς ονομάζεται περιήλιο.


Αφότου το διαστημικό σκάφος Rosetta προσέγγισε τον κομήτη, πριν από ένα χρόνο, ο κομήτης διάνυσε 750.000.000 χιλιόμετρα κατά μήκος της τροχιάς του προς τον Ήλιο.

Η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας προκάλεσε θέρμανση του πυρήνα του κομήτη και εξάτμιση προς τα έξω του παγωμένου υλικού.

Τα αέρια που παράγονται δημιουργούν μια εντονότερη κόμη και ουρά στον κομήτη.



Στις παραπάνω εικόνες που λήφθηκαν από το διαστημικό σκάφος Rosetta στις 12 Αυγούστου, μόλις λίγες ώρες πριν την προσέγγιση του περιηλίου, βλέπουμε να εκτοξεύονται πίδακες αερίων από τον πυρήνα του κομήτη.

Οι μετρήσεις των οργάνων της Rosetta δείχνουν ότι εκτοξεύονται στο διάστημα περίπου 300 κιλά υδρατμών (ισοδύναμα με δυο μπανιέρες γεμάτες νερό) ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για 1000 φορές αύξηση σε σχέση με την ποσότητα που παρατηρήθηκε πριν από έναν χρόνο.

Αναμένεται ότι οι «εκτοξεύσεις» από τον κομήτη θα αυξηθούν στις προσεχείς ημέρες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κινδυνεύει η Rosetta, που τώρα κινείται σε απόσταση 325 με 340 χιλιόμετρα από τον κομήτη. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες της ESA που καθοδηγούν το διαστημικό σκάφος θα φροντίσουν να αυξήσουν την απόστασή του από τον κομήτη.

Ο κομήτης 67P/C-G έχει το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη


"Πηγή:kainon.gr"

Δημοσίευση σχολίου