Άρχισε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 85-88 λεπτά το λίτρο, εφόσον διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα η φορολογία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). 
Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πάρει απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που πέρυσι κόστισε στο κράτος 210 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος αυτό ακόμη και στο μισό.
Τα σενάρια σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης περιλαμβάνουν από μείωση του ποσού του επιδόματος ως μείωση των δικαιούχων με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Το τρίτο σενάριο ωστόσο αφορά όλους καθώς περιλαμβάνει μείωση σχεδόν στο μισό του ειδικού φόρου, κάτι που θα σημάνει και μείωση της τιμής στο 0,75 με 0,78 ευρώ το λίτρο. Στην περίπτωση αυτή όμως θα καταργηθεί πλήρως το επίδομα θέρμανσης.


Δημοσίευση σχολίου