Όλο και πιο...θερμά γίνονται τα νερά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας ενώ η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή αντικατοπτρίζεται και στην όλο και πιο επιθετική στάση που τηρούν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που αποτυπώνουν φυσικά και τις διαθέσεις της κυβέρνησης του Πεκίνου.


Πηγή της αυξανόμενης έντασης είναι η απόφαση του Πεκίνου να μετατρέψει υφάλους που υπάρχουν στην περιοχή -και είναι υπό καθεστώς διεκδίκησης και από άλλες χώρες όπως το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ- σε μικρά κατοικήσιμα νησιά ικανά να φιλοξενήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι αναφορές στα κινεζικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες γίνονται όλο και πιο συχνές για τις «αδιάκοπες προκλήσεις» από πλευράς της Ουάσινγκτον στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ενώ ρεπορτάζ αναφέρουν πως υπάρχουν πληροφορίες ότι σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση θα αποστείλει πολεμικά πλοία κοντά στα τεχνητά νησιά που «χτίζει» το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή σε άρθρο της Global Times που είναι κοντά στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αναφέρεται πως στελέχη του σχολιάζουν πως «η χώρα δεν πρέπει να ανέχεται τις ανεξέλεγκτες παραβιάσεις των ΗΠΑ στα κινεζικά θαλάσσια ύδατα και στον εναέριο χώρο εξαιτίας της επέκτασης των νησιών».
Προσθέτουν δε πως ο κινεζικός στρατός θα πρέπει «να είναι έτοιμος να λάβει αντίμετρα ανάλογα με το μέγεθος των προκλήσεων στις οποίες επιδίδονται οι ΗΠΑ».
Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον αποτιμώνται από το Πεκίνο ως «απειλητικές» αλλά ο Ας Κάρτερ του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιεί την κινεζική κυβέρνηση πως θα συνεχίσει να στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή- στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών-περιλαμβανομένης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.
Τη θέση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα στηρίζει και η Αυστραλία με την υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα».
Την ίδια στιγμή ανώτατοι αξιωματικοί στην Ουάσινγκτον, σχολίαζαν πως πλοία του πολεμικού ναυτικού μπορεί να διέλθουν της θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 12νμ από τις ακτές των νησιών τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, σε μια κίνηση ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή.
Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με την Global Times θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για το Πεκίνο και τα συμφέροντά της χώρας και τότε «ο κινεζικός στρατός θα πρέπει να κάνει χρήσης της δύναμής του και να βάλει ένας τέλος».
Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει ο Guardian, το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήρθε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ πως «συγκεκριμένες χώρες επιδεικνύουν τη στρατιωτική τους ισχύ (σφίγγουν τους στρατιωτικούς τους μύες) στην Νότια Κινεζική Θάλασσα κατά το τελευταίο διάστημα και αυτός είναι ο βασικός λόγος στρατικοποίησης της περιοχής».

"Πηγή:huffingtonpost.gr"


Δημοσίευση σχολίου