Στο Κρεμλίνο μεταβαίνει σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ για καθοριστικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τη συνεργασία των δυο χωρών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την επίσκεψή του να λαμβάνει διαστάσεις πυροσβεστικής παρέμβασης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται σε πυρετώδεις συσκέψεις με το στενό του επιτελείο έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει απευθείας στρατιωτική απάντηση στην Τουρκία αλλά θα επιμείνει η χώρα του σε έναν οικονομικό πόλεμο αντιπαράθεσης.
Αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο δεν θα μείνει "με δεμένα χέρια" καθώς η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα καλύψει -σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας- αντιαεροπορικά κάθε επιχείρηση της ρωσικής αεροπορίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταφέρει στον Ρώσο ομόλογό του μήνυμα ανάγκης αποτροπής του ενδεχομένου περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών, θέση την οποία εξέφρασε και χθες μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.
"Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί", τόνισε ο Ολάντ.
Το έργο του πάντως θα ήταν πιο εύκολο εάν δεν είχε μεσολαβήσει το χθεσινό περιστατικό με φλεγόμενα φορτηγά σε μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας από βομβαρδισμούς που είχαν ως απολογισμό επτά νεκρούς ενώ κάποιοι καταγγέλλουν ότι δεν αποκλείεται να διενεργήθηκαν από ρωσικά μαχητικά.
Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας.
Προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κρίσης πάντως κινείται η πληροφορία ότι Τούρκοι στρατηγοί είχαν χθες συνομιλίες με Ρώσους στρατιωτικούς ακολούθους στην Άγκυρα αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές της Μόσχας, στις οποίες διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, με την υποσημείωση ότι δεν γνώριζαν την εθνικότητα του αεροσκάφους, όταν απηύθυναν τις προειδοποιήσεις και πως η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και διάσωση των ρώσων πιλότων.
Μόσχα και Άγκυρα αλληλοσυγκρούονται και ως προς τις εκδοχές τους σχετικά με το εάν υπήρξαν προειδοποιήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προς το ρωσικό βομβαρδιστικό προτού χτυπηθεί και συντριβή φλεγόμενο στο συριακό έδαφος.
Η Τουρκία δημοσιοποίησε ηχητικό αρχείο με φερόμενες προειδοποιήσεις, κάτι που όμως διέψευσε ο Ρώσος επιζών πιλότος μιλώντας σε κανάλι της χώρας του.
Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- μέτρα αντιτρομοκρατίας και συνεργασίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους που χθες απείλησε με νέο βίντεο τη Γαλλία και προσωπικά τον πρόεδρο Ολάντ ο οποίος μάλιστα -όπως έγινε γνωστό- δεν αποκλείεται να αποτέλεσε και δολοφονικό στόχο για τον "εγκέφαλο" των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Ο κ. Ολάντ συνεχίζει πάντως τις πυρετώδεις διπλωματικές του προσπάθειες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα από την Ουάσινγκτον όπου συμφώνησε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην ανάγκη ενίσχυσης των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του ISIS.
O Αμερικανός πρόεδρος συγκάλεσε χθες εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για αξιολόγηση του τρομοκρατικού κινδύνου ενόψει και του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής "αξιόπιστες πληροφορίες" από τις μυστικές υπηρεσίες περί σχεδίων για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες σε αμερικανικό έδαφος, καλώντας τους συμπατριώτες του να μην αναβάλλουν τα ταξιδιωτικά τους πλάνα.

"Πηγή:cnn"


Δημοσίευση σχολίου