Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία ήταν μια μελετημένη προβοκάτσια με σκοπό να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην Συρία ανατρέποντας τα αποτελέσματα της ρωσικής επέμβασης εκεί τα οποία δεν είναι θετικά για την Άγκυρα.

Χωρίς πραγματική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιχείρησε να υπαναχωρήσει, να «μαζέψει» λίγο τα πράγματα, μετά την κατάρριψη του Su-24. Ωστόσο η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να «συγχωρήσει» τόσο εύκολα την Τουρκία και ήδη έχει λάβει μέτρα εναντίον της, όχι μόνο για την πλήξει, αλλά κυρίως για να εκνευρίσει τον ευκόλως «αναφλεγόμενο» πρόεδρο Ερντογάν.
Αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες με τις δηλώσεις και τις αντιδηλώσεις εκατέρωθεν, είναι ένας πόλεμος νεύρων Πούτιν–Ερντογάν. Νικητής στην σύγκρουση αυτή θα εξέλθει ο έχων το ισχυρότερο νευρικό σύστημα και αυτός δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ο Ερντογάν.
Η Ρωσία προχωρά σε μια σειρά σκοπευμένων πληγμάτων, έμμεσων στρατιωτικών, άμεσων οικονομικών και λεκτικών έναντι της Τουρκίας με βασικό στόχο τον ίδιο τον Ερντογάν, ποντάροντας και στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, επιχειρώντας να τον προκαλέσει, με την σειρά της, σε ένα νέο λάθος που ίσως αποδειχθεί καταστροφικό για το καθεστώτος του και όχι μόνο.
Έτσι η Ρωσία αντιστρέφει του τουρκικό «γκαμπί του Βασιλιά» (άνοιγμα στο σκάκι υψηλού ρίσκου) που είχε στόχο την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Συρία. Μια πολύ ισχυρή κίνηση της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 στην Συρία. Είναι ένα πραγματικό «αντί-γκαμπί».
Τα ρωσικά S-400 έχουν φτάσει ήδη στην Συρία, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα, προκαλώντας πανικό στην τουρκική ηγεσία, με τον Ερντογάν να «προειδοποιεί» τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα για την κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών, εάν αυτά παραβιάσουν τον συριακό εναέριο χώρο!
Πιθανή κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους πάνω από την Συρία θα συνιστά πράξη επιθετική τόλμησε να δηλώσει ο Ερντογάν στο CNN. «Φυσικά ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί να συμβεί, αλλά θα μας αναγκάσει να λάβουμε μέτρα. Φυσικά θα αποτελεί μια επιθετική εναντίον μας ενέργεια και παραβίαση του φυσικού δικαιώματός μας να προστατευτούμε», είπε ο ανεκδιήγητος Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα όμως, για σιγουριά, απαγόρευσε στα τουρκικά αεροσκάφη να πετούν εντός του συριακού εναέριου χώρου, έτσι…δια παν ενδεχόμενο!
Οι δηλώσεις αυτές όπως και οι υστερικές κορώνες Ερντογάν και η άρνησή του, για λόγους γοήτρου στο εσωτερικό της Τουρκίας, αν όχι να απολογηθεί, τουλάχιστον να συλλυπηθεί τη Ρωσία, δείχνουν ότι ο σουλτάνος έχει χάσει ήδη την ψυχραιμία του, αν όχι το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Τα S-400, υπενθυμίζουμε, έχουν βεληνεκές περί τα 400 χλμ. Αναπτυσσόμενα δε στη Λατάκια καλύπτουν και περιοχή 300 χλμ. εντός του τουρκικού εδάφους. Ο στόχος της ανάπτυξής τους, πέραν των προαναφερθέντων, είναι πρακτικός και συνίσταται σε αυτό που στην στρατιωτική διάλεκτο ονομάζεται «απομόνωση πεδίου».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εχθές οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι συνδέονται με το ΡΚΚ, απείλησαν την Τουρκία ότι θα καταρρίψουν τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο των περιοχών που ελέγχουν. Οι Κούρδοι μέχρι πρότινος δεν διέθεταν σοβαρά αντιαεροπορικά μέσα. Τώρα πως απειλούν τους Τούρκους; Σχετίζεται με την απειλή τους η ανάπτυξη των ρωσικών S-400;
Την ίδια ώρα μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» της ελληνικής ειδησιογραφίας, είναι ότι οι Αμερικανοί ανέπτυξαν άνδρες τους στο Κομπάνι, δηλαδή στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Κούρδοι ή άλλοι, για λογαριασμό των Κούρδων, μπορούν να πλήξουν «απρόσεκτα» τουρκικά αεροσκάφη με τους Τούρκους να μην μπορούν καν να απαντήσουν καθώς μπορεί να σκοτώσουν και Αμερικανούς στρατιώτες.
Η Ρωσία, λοιπόν, με την ανάπτυξη των S-400, εξουδετερώνει ουσιαστικά κάθε πιθανότητα τουρκικής επέμβασης στην Συρία, εκτός αν ο Ερντογάν οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα, μιας χερσαίας εισβολής, την στιγμή που οι μόνοι σύμμαχοι της Τουρκίας είναι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και το Κατάρ και Αμερικανοί και Ρώσοι καλύπτουν, ουσιαστικά, τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και το κλειδί της αποτυχίας της τουρκικής πολιτικής στην Συρία.
Η υπερφίαλη πολιτική του ισλαμοφασιστικού διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει οδηγήσει την Τουρκία σε αδιέξοδο και η προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου αυτού με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 αποτυγχάνει παταγωδώς.
ΠΚ.

"Πηγή:mignatiou.com"


Δημοσίευση σχολίου