Οι ελληνικές επιχειρήσεις παραδίδονται στους γύπες των δανειστών. Είναι οριστικό καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπισθεί την ελληνική επιχειρηματικότητα και προσπαθεί να βρει άλλοθι στην υποχώρηση της απέναντι στις αξιώσεις του “κουαρτέτου” πώς τα “κόκκινα” δάνεια των νοικοκυριών δεν θα παραδοθούν σε ξένα funds. Προς το παρόν και αυτά γιατί οι δανειστές καραδοκούν.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των “θεσμών” στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες διήρκεσε μέχρι αργά τη νύχτα. Το μεγάλο “αγκάθι” ήταν τα “κόκκινα” δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που φαίνεται να επήλθε είναι πως τα στεγαστικά δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds, αλλά για τα υπόλοιπα θεωρείται απολύτως βέβαιο. Εκείνο που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν επρόκειτο να δοθούν στους γύπες των αγορών όλα τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια ή μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων.
Τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη; Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις ή τουλάχιστον οι περισσότερες, μικρές και μεγάλες, μέσα στα χρόνια του μνημονίου, με την επιβολή των capital controls και τις τράπεζες να μην μπορούν να δώσουν χρήμα μπήκαν στο “κόκκινο”. Με την πώληση των “κόκκινων” δανείων, αυτομάτως ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών περνάει στα ξένα funds.
Με απλά και λίγα λόγια η ελληνική επιχειρηματικότητα θα ελέγχεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τα κοράκια των αγορών που θα μπορούν να καθορίζουν διοικήσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν και στους εργαζόμενους. Αυτός είναι και ο λόγος που επηρεάζεται ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Με την ψυχρή λογική των funds και δεδομένου ότι θα έχουν αγοράσει τα δάνεια σε πολύ μικρότερη αξία από αυτή που ελήφθησαν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών είναι δεδομένες.
Να σημειωθεί δε πώς οι δανειστές ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχους πλήρως και έχουν βάλει πόδι σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις.
Πέραν των “κόκκινων” δανείων μεγάλη μάχη δίνεται από την κυβέρνηση και για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι δανειστές δεν θεωρούν επαρκές το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού, Χριστόφορου Βερναδάκη και ζητούν μικρότερες αμοιβές για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και μεγαλύτερες για εκείνους που είναι σε θέσεις ευθύνης.
Μάλιστα, φαίνεται πως είναι συμφωνημένο πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά οι δανειστές επιμένουν πως η αμοιβή πρέπει να συνδέεται με την αποδοτικότητα και όχι με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Εκτός διαπραγμάτευσης φαίνεται πως είναι τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, όπως για τους ένστολους με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η συμφωνία δεν είναι μακριά αποκλείοντας μία εμπλοκή τουλάχιστον στο θέμα του Δημοσίου.
Τα 13 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και ο ΑΔΜΗΕ, άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 του μήνα, έτσι ώστε να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και κλείσουν τα θέματα με το νέο έτος, τότε σημαίνει πως τα ξένα κοινοβούλια θα πρέπει εκ νέου να δώσουν έγκριση για βοήθεια στην Ελλάδα. Κάτι μάλλον αμφίβολο.

Και έρχεται στη συνέχεια και το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να κλονίζεται ήδη με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. 
"Πηγή:pronews.gr"

Δημοσίευση σχολίου