Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Κέρδη μετά από φόρους, ύψους 62,3 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) κατά τη χρήση του 2016, έναντι 165,9 εκατ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε, χθες, η εταιρεία. Η ΜΒΔΤ εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά, τεσσεράμισι χρόνια μετά, εξακολουθεί να αναζητεί σημείο ισορροπίας. Εν τω μεταξύ, ο ιδρυτής της τεχνικής εταιρείας Χαράλαμπος Βωβός βρίσκεται αντιμέτωπος με προγραμματισμένους πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας του.
Τα μεγέθη
Τι φανερώνει η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016 που οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 και δημοσιοποίησε η εταιρεία χθες;
Οι ροές από την λειτουργία είναι αρνητικές και διαμορφώθηκαν σε -7,5 εκατ. ευρώ από +10,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανήλθε σε 263,1 εκατ. από 510,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός συρρικνώθηκε σε 164,1 εκατ. ευρώ (από 397,8 εκατ.), μεταβολή που αποδίδεται σε διαγραφές υποχρεώσεων κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης. 
Παρόλ' αυτά, η καθαρή θέση του ομίλου παρέμεινε αρνητική (208 εκατ. ευρώ) το 2016.
Τα έσοδα μίσθωσης επενδυτικών ακινήτων υποχώρησαν σε 2,6 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ.
Οι ορκωτοί ελεγκτές διατυπώνουν αρνητική γνώμη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν παρουσιάζουν εύλογα την οικονομική θέση της Μπάμπης Βωβός. Εφιστούν την προσοχή τους στην απαίτηση κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου ύψους 5,93 εκατ., "γεγονός το οποίο εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του κωδ.Ν.2190/1920” που αφορά τις συμβάσεις με μέλη του δ.σ.
Eπί των επενδυτικών ακινήτων και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθηκών ύψους 385,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 314,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία για εξασφάλιση τραπεζικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων sale & leaseback).
Επίσης, τον Απρίλιο του 2017, η εταιρεία υπέγραψε κοινό ομολογιακό δάνειο, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 47,5 εκατ. ευρώ.
Οι πλειστηριασμοί
Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank και η FXCM Securities, ως επισπεύδοντες, έχουν προγραμματίσει τον πλειστηριασμό της κατοικίας του ιδρυτή της εταιρείας Χαράλαμπου Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό. Πρόκειται για διώροφη κατοικία που βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας άνω του ενός στρέμματος και βγαίνει στο σφυρί στις 28 Μαρτίου και  στις 25 Απριλίου σε τιμή πρώτης εκκίνησης της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ.
capital.gr


Δημοσίευση σχολίου