Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να ετοιμάζεται για την τοποθέτηση νέου προέδρου το 2019, με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι η ίδια με αυτή της εκλογής του σημερινού προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Οι βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες θα ορίσουν τα πρόσωπα που υποστηρίζουν και στη συνέχεια οι αρχηγοί κρατών μελών και κυβερνήσεων θα επιλέξουν έναν εξ αυτών, "λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών" σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Όπως γράφουν "Τα Νέα", τα πρώτα ονόματα ήδη κυκλοφορούν και πολλά εξ αυτών είναι γαλλικά. Στο χώρο της Κεντροδεξιάς γκανιάν εμφανίζονται η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μισέλ Μπαρνιέ, από τους Σοσιαλιστές ο Πιέρ Μοσκοβισί και ηΦεντερίκα Μογκερίνι. Στους Φιλελεύθερους επικρατέστερος εμφανίζεται ο Γκι Φερχόφσταντ, ενώ στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον την αίγλη του παρελθόντος, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το παζλ θα συμπληρωθεί όταν το κόμμα τουΕμανουέλ Μακρόν αποφασίσει να ενταχθεί σε κάποια από τις υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, ή αντιθέτως να δημιουργήσει τη δική του.

Δημοσίευση σχολίου