Για πολιτική στοχοποίηση και κυβερνητική επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης με ανυπόστατες κατηγορίες που βασίζονται σε "κατασκευασμένες μαρτυρίες", κάνουν λόγο οι περισσότεροι εκ των δέκα πολιτικών τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση, καταγγέλλουν διασταύρωση εξουσιών και προσβολή των θεσμών και κατηγορούν την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. 


Α. Σαμαράς: Νέα συκοφαντία Τσίπρα κατά του προσώπου μου
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε χθεσινή δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: "Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!
Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη".
Πικραμμένος: "Σύμπλευση" και "διασταύρωση των εξουσιών" στο παράδειγμα της Πολωνίας
"Σύμπλευση" και "διασταύρωση των εξουσιών, μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας", κατήγγειλε, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας σήμερα στο ΘΕΜΑ 104,6 και δήλωσε "πάρα πολύ οργισμένος". 
Ο κ. Πικραμμένος δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, που όπως είπε "αποσκοπείται ενσυνείδητα" και τόνισε πως αυτά που συνέβησαν χθες είναι αδιανόητα: "Επικαλούμαι και τις δύο ιδιότητες που είχα για να σας πω ότι ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να στείλω τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανταλλάξει απόψεις με τον εισαγγελέα. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.
Σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο  υπηρεσιακός πρωθυπουργός της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2012", αναφέρει: "Ουδεμία σχέση έχω  με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής  περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2012". 
Βενιζέλος: Δε θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών
Για διαμόρφωση ενός σκηνικού φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την υπόθεση "Novartis".
Παράλληλα, όπως διαμήνυσε χθες, δε θα αφήσει αναπάντητη "τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου, που συντελέστηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με δικαστικούς λειτουργούς", όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
"Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην 'υπόθεση Novartis' κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού", επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πριν από λίγο μάλιστα, έγινε γνωστό, ότι ο κ. Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή τουπρος τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να δοθεί στη δημοσιότητα όλος ο φάκελος της Novartis, όπως διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Στουρνάρας: Πολιτική στοχοποίηση και bullying
"Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis", τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή σχετικά  δημοσιεύματα.
"Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών", τονίζει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: "Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της".
Άδωνις Γεωργιάδης: Προφανώς έχουν στήσει τους μάρτυρες
Για καταπάτηση του Συντάγματος από τον τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε περίπτωση που ενημέρωσε τον υπουργό για την δικογραφία έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως για το λόγο αυτό την Τετάρτη θα καταθέσει μήνυση εναντίον τους. "Είπε μετά από "μερική άτυπη ενημέρωση" ο κύριος Παπαγγελόπουλος και αν του έχει αποκαλύψει η κυρία Τουλουπάκη έστω και μία σελίδα από την δικογραφία, θα απολογηθούν στην Δικαιοσύνη", τόνισε και εξήγησε: "Πώς το ξέρουν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ή από την κυρία Τουλουπάκη ή από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους προφανώς έχουν στήσει οι ίδιοι".
Ο ίδιος δήλωσε πως σε γνώση του είναι μόνο "το δημοσίευμα που λέει ότι δύο νέοι προστατευόμενοι μάρτυρες, εγχώριοι, προσήλθαν αυτοβούλως, μαρτυρίες με κουκούλα, οι οποίοι έχουν πει διάφορα".  
Ο κύριος Γεωργιάδης επισήμανε επίσης πως εκ μέρους της κυβέρνησης, "το σηκώνουν πολύ το θέμα προφανώς και για την αλλαγή της ατζέντας". 

Αβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση είχα με αυτό το ζήτημα
Όπως επισημαίνει, με χθεσινή δήλωσή του, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, από το 2006 μέχρι και το 2009, η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα.
"Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Λοβέρδος: Ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης έσπασε κάθε ρεκόρ
Σε έντονο τόνο είναι και η απάντηση που έδωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: 
"Μόλις προσγειώθηκα στην Αμερική και πληροφορήθηκα τις αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας.
Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ, που είχαν οι ίδιο δημιουργήσει. Αυτή τη φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμη και τα όρια της γελοιότητας.   Επειδή, όμως όλες οι ενέργειες μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ήθα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια".
Μ. Σαλμάς: Εγώ ενημέρωσα τον Κοντονή για τη Novartis
?Στην αποκάλυψη ότι ήταν ο ίδιος που ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για την υπόθεση Novartis προχώρησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Όσον αφορά, δε, την διαρροή για εμπλοκή του ονόματός του στη σχετική δικογραφία ο κ. Σαλμάς παρατήρησε "όταν η δαπάνη πέφτει πώς μπορεί να κατηγορήσει κάποιους υπουργούς που μείωσαν τη δαπάνη", παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ και ο ίδιος μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και άρα και τον τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών.
"Έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis" είπε ο κ. Σαλμάς.
"Δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση" συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.
Ο Μάριος Σαλμάς παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ παρέδωσε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 165 εκατ.ευρώ τον μήνα ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάθε μήνα 230 εκατ. ευρώ.
Λυκουρέντζος: Δεν με πλησίασε κανείς από φαρμακευτική
"Εγώ δεν εξέδωσα καμία απόφαση που αφορά το φάρμακο, δεν είχα καμία εμπλοκή στο θέμα της Novartis", ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013.  Όπως είπε τις αρμοδιότητες είχε ο κύριος Σαλμάς, "καμία απόφαση δεν έχω υπογράψει εγώ", ανέφερε. "Υπήρχαν μηχανισμοί που καθορίζονταν οι τιμές στα φάρμακα", ανέφερε .
Όπως είπε ο κ.  Λυκουρέντζος "όταν λάβω γνώση της δικογραφίας, θα κινηθώ εναντίων όλων εκείνων που έχουν κάνει οποιαδήποτε αναφορά που έχει γίνει στο όνομά μου και με σπιλώνει" και συνέχισε θυμίζοντας ότι "και στη δικογραφία για το Ερρίκος Ντινάν είχε γίνει αναφορά στο όνομά μου... και τελικά η αναφορά ήταν ότι δεν δέχτηκα τον Μαρτίνη στο γραφείο μου". 
"Μου προξενεί εντύπωση πώς μπορεί να κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα με υποθέσεις. Περιμένω να δω την δικογραφία", κατέληξε.
Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης
Την έκπληξή του για την εμπλοκή του στις διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis εξέφρασε και ο Γιώργος Κουτρουμάνης στο ΘΕΜΑ 104,6. 
"Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο" δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Έκανε ακόμα λόγο για "αθλιότητα από την κυβέρνηση" εκτιμώντας ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα".  "Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής" κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

 capital.gr

Δημοσίευση σχολίου