Της Νίκης Ζορμπά
Οι πολύμηνοι ψίθυροι ότι κάτι "τρέχει" σοβαρό με την εταιρεία Novartis, την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων και εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, έγιναν χθες "κραυγές" από την Κυβέρνηση, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον δρόμο που παίρνει σήμερα για τη Βουλή. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πυροδότησαν οξείες αντιδράσεις, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πολιτικά πρόσωπα, αναφέρονται στην εν λόγω δικογραφία, για την οποία μετέβη χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 
Οι αρχικές προσπάθειες του Μαξίμου να αποσυνδέσουν την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας στον Άρειο Πάγο με τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι "σκάει" η δικογραφία , διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, παραδέχθηκε ότι με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων, ο κ. Τζανακόπουλος μετέβη στον Άρειο Πάγο, όπου η "Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες".
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο
Επενδύοντας στην ανάδειξη του χαμένου ηθικού πλεονεκτήματός της και σε αλλαγή ατζέντας από το ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, άρχισε ήδη από χθες την επιχείρηση αξιοποίησης των ευρημάτων της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από τη σύσκεψη πουσυγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Κοντονή- Παπαγγελόπουλου. 
Εξερχόμενοι αυτής, αμφότεροι οι υπουργοί, μίλησαν για τεράστιο σκάνδαλο"μεγαλύτερο" από την υπόθεση της Siemens, το οποίο είναι το πιο συνταρακτικό από "συστάσεως του ελληνικού κράτους", όπως είπε με έμφαση ο κ. Παπαγγελόπουλος. 
Κατόπιν τούτων και με "εντολή πρωθυπουργού" (σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κοντονή), σήμερα το πρωί η δικογραφία θα βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Βούτση από όπου θα ξεκινήσει και η ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενο της δικογραφίας. 
Ν.Δ: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
Η αντίδραση της Ν.Δ στις διαρροές της δικογραφίας ήταν προσεκτική μεν σε υψηλούς τόνους δε, μόνον σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς και για το momentum στο οποίο εμφανίζεται η υπόθεση Novartis, συνδέοντάς το ευθέως με το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό. 
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ν.Δ, μέμφεται ευθέως την Κυβέρνηση γιαπρωτοφανείς μεθόδους που μαρτυρούν προσπάθεια ανάμιξής της στην ανακριτική διαδικασία και κατάφωρη  παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη
Στο δια ταύτα της δικογραφίας, η Ν.Δ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί σε "φημολογίες" και τονίζει πως: "Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη".
Στον δρόμο προς ακραία πόλωση
Η υπόθεση Novartis, για την οποία εδώ και μήνες η κυβέρνηση δια υπουργών της (όπως του κ. Κοντονή) προϊδέαζε ότι θα προκαλέσει "σεισμό" στο πολιτικό σκηνικό, είναι πρόδηλο ότι θα οδηγήσει σε ακραία πόλωση με την αντιπολίτευση. 
Ήδη, το ένα μετά το άλλο, τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με τις διαρροές, ενέχονται στη δικογραφία, με δηλώσεις τους αρνούνται κάθε επί της ουσίας εμπλοκή και επιτίθενται με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση για τη σκοπιμότητα και τις μεθοδεύσεις της. 
Παρά ταύτα πάντως, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι ακόμη και για παραγεγραμμένες υποθέσεις (λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών) εάν αποδειχθεί δωροδοκία (ξέπλυμα χρήματος), τότε πρόκειται για "έγκλημα διαρκές" και ουδεμία παραγραφή του αδικήματος, υπάρχει στην πράξη. 

Δημοσίευση σχολίου