Της Νίκης Ζορμπά 
Τη δέσμευση των υπουργών των ΑΝΕΛ (Κόλλια, Κόκκαλης, Κουντουρά) ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την Κυβέρνηση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή κυρίως δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη ότι είναι πιθανό οι ΑΝΕΛ να στηρίξουν πρόταση μομφής της Ν.Δ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεδομένου ότι χθες ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε "τη χάρη στον Μητσοτάκη να ρίξουμε την Κυβέρνηση".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την προσωπική δέσμευση του προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. 
Τα μηνύματα άλλωστε Τσίπρα συνεπώς στο υπουργικό συμβούλιο αφορούν τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ καθώς υπάρχουν μάλλον αμφιβολίες για το τι προτίθεται να κάνει καθένας από αυτούς. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό ανέφερε:
* Ότι για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
-Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό
-Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ
* Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό την εκτίμηση, ότι το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
* Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
* Έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.
* Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. 


Δημοσίευση σχολίου