Για πρώτη φορά μετά το εμπάργκο του πετρελαίου και την πετρελαϊκή κρίση του 1973, η Σαουδική Αραβία απειλεί έμμεσα να χρησιμοποιήσει τον «μαύρο χρυσό» ως πολιτικό όπλο για να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ.

Αιτία είναι, βέβαια, η διπλωματική κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις του Ριάντ με την Ουάσιγκτον η εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφου της Washington Post, και οι απειλές που εξακοντίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. Αν, όμως, το Ριάντ αποφασίσει να υλοποιήσει τις απειλές του, οι επιπτώσεις θα υπερβούν το σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις της με την υπερδύναμη. Το βασίλειο παράγει το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής «μαύρου χρυσού». Μπορεί εν ολίγοις να γονατίσει την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα 80 δολάρια που ενοχλούν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Απαντώντας στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για «αυστηρή τιμωρία» της Σαουδικής Αραβίας αν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της στην Τουρκία, το Ριάντ τόνισε την Κυριακή ότι στην περίπτωση αυτή θα αντεπιτεθεί με «ακόμη σκληρότερα μέτρα».
Σε μια έμμεση αναφορά στον πακτωλό υδρογονανθράκων που βρίσκεται στο υπέδαφός της, η Σαουδική Αραβία υπογράμμισε πως «διαδραματίζει κρίσιμο και ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».
Νέα πηγή κινδύνου
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Ρόμπερτ Καρνέλ, οικονομολόγος και επικεφαλής του τομέα ερευνών στην ING, χαρακτήρισε το περιστατικό «νέα πηγή κινδύνου», καθώς «οποιαδήποτε αντεκδίκηση από πλευράς των Σαουδαράβων θα είναι είτε μείωση της προσφοράς είτε αύξηση των τιμών». Ομοίως ο Μάικλ Χέιζε, οικονομολόγος της Allianz, τόνισε στο CNBC ότι οι Σαουδάραβες ενδέχεται πράγματι να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο για να εκδικηθούν. «Θα εξαρτηθεί από το πόσο σκληρές θα είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ», τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο και δήλωσε απαισιόδοξος για το θέμα.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται τον Νοέμβριο να εκλείψει από την παγκόσμια αγορά το ιρανικό πετρέλαιο με την επαναφορά του εμπάργκο από την Ουάσιγκτον. Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην επαναφορά του εμπάργκο επιβεβαίωσε μάλιστα χθες, από το Παρίσι, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για θέματα του Ιράν και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα προτού ακόμη αρχίσουν να εξακοντίζουν απειλές οι δύο σύμμαχοι.
Χθες το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα γύρω στα 71,5 δολάρια το βαρέλι και το Brent πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Οπως σχολίασε στο Bloomberg ο Ρότζερ Ντιγουάν, παρατηρητής του ΟΠΕΚ και σύμβουλος της IHS Markit, οι Σαουδάραβες διαρρηγνύουν «ένα ουσιαστικό ταμπού της αγοράς πετρελαίου»: την παραδοσιακή θέση του Ριάντ ότι το πετρέλαιο δεν εμπλέκεται στην πολιτική.
Το πετρέλαιο ως όπλο
Στο μεταξύ, την ανησυχία ενέτεινε άρθρο γνώμης του Τρουκί αλ Ντακίλ, επικεφαλής του δικτύου Al Arabiya, που πρόσκειται στον οίκο των Σαούντ. Αναφερόταν ανοικτά στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο ως όπλο. Τόνιζε μάλιστα πως «αν ο πρόεδρος Τραμπ θυμώνει όταν το πετρέλαιο βρίσκεται στα 80 δολάρια το βαρέλι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκτίναξη των τιμών στα 100 ή και στα 200 δολάρια το βαρέλι».
Αργότερα η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον υποβάθμισε τη βαρύτητα του άρθρου, τονίζοντας πως οι θέσεις του Ντακίλ δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του βασιλείου. Παράλληλα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, επιχείρησε να κατευνάσει την ανησυχία υποσχόμενος πως η χώρα του θα παραμείνει υπεύθυνος παράγοντας στην παγκόσμια αγορά και θα διατηρήσει σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου. Το άρθρο είχε αναρτηθεί, όμως, στην ιστοσελίδα της Al Arabiya λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Ντακίλ. Ετσι, πολλοί το εξέλαβαν ως προειδοποίηση εκτός των επίσημων διαύλων της διπλωματίας.


Δημοσίευση σχολίου