Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν αυτή την Κυριακή στο Palais des Congrès του Παρισιού για να καλύψουν την εκατονταετηρίδα της ανακωχής του A' παγκοσμίου πολέμου. 

Στο λόμπι του Palais des Congrès στο Παρίσι, οι θεατές γλιστρούν στο μαρμάρινο πάτωμα, οι οικογένειες πηγαίνουν για ψώνια στο παράθυρο. Ένα πρωινό της Κυριακής, όπως και οι άλλοι στο εμπορικό κέντρο του Porte Maillot η κάτι διαφορετικό; Στον χώρο πάνω από το πάτωμα που φιλοξενεί συνέδριο ορθοδοντικών, δημοσιογράφοι όλων των εθνικοτήτων έχουν πάρει τη θέση τους. Αυτός είναι ο τόπος που επέλεξε ο Ελίζεϊς για να καλωσορίσει τα μέσα ενημέρωσης που είναι υπεύθυνα για την «κάλυψη» της τελετής της εκατονταετηρίδας του 1918 στις 11 Νοεμβρίου.
Ζώντας την Γαλλική "φιλοξενία" οι δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν πιο ακατάλληλες επιλογές, ο Τύπος κρατιέται πολύ μακριά από την αναμνηστική περιοχή όπου συγκεντρώνουν δεκάδες αρχηγοί κρατών. Ασφάλεια, προφανώς (δεν οφείλεται στην έλλειψη κινητοποίησης περισσότερων από 10.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων). Στο Palais des Congrès, οι δημοσιογράφοι περιορίζονται στις κινηματογραφικές ... οθόνες, οι οποίες μεταδίδουν την τελετή στην TF1. Δεν είναι περίεργο το κέντρο Τύπου δεν γεμίζει. Από τις εκατοντάδες διαθέσιμες θέσεις, μόνο μερικές δωδεκάδες είναι κατειλημμένες.
Το συμπέρασμα στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια είναι σαφές: Δικτάτορες ηγέτες συγκεντρώθηκαν να εξυμνήσουν την ειρήνη κάνοντας πόλεμο και καταλύοντας την δημοκρατία και την ελευθερία των λαών τους. Ένας δημοσιογράφος για τη Ρωσία απολογείται: "Δεν μπορώ να μιλήσω χωρίς άδεια, θα έπρεπε να στείλω ένα αίτημα στη Μόσχα εκ των προτέρων". Ένας άλλος από την δημόσια τηλεόραση της Ακτής Ελεφαντοστού αρνείται να μιλήσει, προφανώς, από ντροπή. Ένας Αμερικανός καταφεύγει στο smartphone του. Δεν θα μάθουμε τι σκέφτεται για τη στάση του Donald Trump, ο οποίος επικρίθηκε για την στάση του τόσο με την αποχώρησή του από την συμφωνία για τα πυρηνικά όσο και για αυτήν σε θέματα μετανάστευσης. 
Ο Εμμανουήλ Μακρόν "χρησιμοποιεί φυσικά αυτές τις εορτές για πολιτικούς σκοπούς", λέει ένας Ρώσος δημοσιογράφος
Ωστόσο, ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος συμφωνεί με μια διασκεδαστική μαρτυρία: «Κατά τη γνώμη μου, η Γαλλία αναλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κόσμο της "μαλακής εξουσίας". Λέγεται με τον τόνο του αστείου, αλλά για να δούμε όλους αυτούς τους ξένους ηγέτες να στέκονται στην προσοχή κατά τη διάρκεια της Μασσαλίας, σχεδόν θα το ονειρευόμασταν.
Ένας παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης της Λιθουανίας, ο Indré Makaraityté, μοιράζεται αυτή την άποψη: «Ο Εμμανουήλ Μακρόν εμφανίζεται ως ηγέτης της Ευρώπης ... με την Άνγκελα Μέρκελ». Δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε τελευταίος στην τελετή: «Έτσι, όλοι τον περίμεναν». 
Μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, τον οποίο απεικονίζει ως "την κύρια απειλή για τη Λιθουανία" και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η οποία κατέλαβε τη Βαλτική, υπάρχει συνέχεια. Ιστορία, αιώνια επανάσταση; Αυτά και πολλά άλλα ειπώθηκαν στις "δημοσιογραφικές παρεούλες" για ...την μνήμη των νεκρών του Α' παγκοσμίου πολέμου. 

Δημοσίευση σχολίου